Hyppää sisältöön

Urpilainen: Euroryhmän kokous tuli yllätyksenä

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan euroryhmän jäsenet odottavat vielä tietoja huomisen Kypros-kokouksen asioista. Urpilaisen mukaan Suomi hakee ratkaisua, jossa sijoittajavastuu on mukana ja josta Kyproksella on mahdollisuudet selvitä.

Vesa Sundqvist

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan euroryhmän huominen ylimääräinen kokous tuli yllätyksenä ja ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit odottavat  Brysselistä tietoa kokouksen asialistasta. Urpilaisen tarkoitus on vielä tavata eduskunnan suuri valiokunta kokouksen tiimoilta huomenna aamulla ennen kokoukseen matkustamista.

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen kysyi tänään eduskunnan kyselytunnilla pitääkö Urpilainen kohtuullisena, että suuri valiokunta joutuu lyhyellä varoitusajalla ottamaan kantaa Kyproksen tukipakettiin. Keskusta ei Kaikkosen mukaan voi näillä tiedoilla pakettia tukea.

Urpilainen sanoi uskovansa, että Suomen eduskuntaa on pidetty poikkeuksellisen hyvin ajan tasalla Kyproksen neuvotteluista verrattuna moneen muuhun Euroopan parlamenttiin.  Urpilainen korosti, että asioita on käyty läpi sekä EU-ministerivaliokunnassa että eduskunnan suuressa valiokunnassa poikkeuksellisen avoimesti. Neuvottelut ovat Urpilaisen mukaan kuitenkin auki.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti epäilyksen, että Kypros ei pysty maksamaan takaisin niin isoa velkaa kuin se on hakemassa.

Urpilaisen mukaan Suomen lähtökohta on neuvotteluissa ollut hakea sellaista ratkaisua, josta Kypros  pystyy selviämään. Toisena Suomen periaatteena on ollut, että sijoittajavastuu toteutuu, muistutti Urpilainen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti Kyproksen tukihanketta arveluttavana muun muassa sen pankkijärjestelmään liitettyjen rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Soini kysyi aikooko hallitus tuoda Kyproksen tukihankkeen eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi. Jos hallitus ei sitä tee, niin perussuomalaiset on pakko tehdä asiasta välikysymys, Soini totesi. 

Suosittelemme sinulle