Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kadonnut raha voi päätyä valtion kassaan

Poliisilaitoksen löytötavaratoimisto säilyttää tavarat kolme kuukautta. Esimerkiksi lompakoista löytyneet rahat tilitetään määräajan jälkeen valtion kassaan, mikäli lompakon omistajan henkilöllisyyttä ei saada selville. Käyttökelpoiset tavarat, kuten polkupyörät päätyvät poliisien huutokauppaan.

Kouvolan löytötavaratoimisto.
Kuva: Anna-Leena Ilmarinen / Yle
Ilona Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Raila Lehtonen  on työskennellyt Kouvolan löytötavaratoimistossa jo kymmenen vuotta. Lehtonen osaa nopeasti nimetä hämmästyttävimmän asian, joka toimistoon on vuosien varrella tuotu.

- Tekohampaat on kyllä kummallisin tänne tuotu esine. Niille ei ole omistajaa löytynyt, Lehtonen naurahtaa.

Omistuisten tavaralöytyjen joukkoon voinee laskea myös sammuttimet, joita Lehtosen mukaan sillloin tällöin toimistoon tuodaan. Enimmäkseen toimisto kuitenkin täytyy muun muassa repuista, kännyköistä, avaimista, passeista, ajokorteista ja pankkikorteista.

- Lompakot ja kännykät ovat yleisimpiä. Arvo vaihtelee laidasta laitaan. Lompakoissa on usein sisällä kaikki kortit, joten sehän nostaa arvoa vaikkei käteistä niin paljoa olisikaan.

Löytäjäkin saa joskus pitää

Tavaroita säilytetään löytötavaratoimistossa kolme kuukautta. Sen jälkeen tavarat tavalla tai toisella hävitetään. Joitain tavaroita voidaan luovuttaa myös niiden löytäjille.

- Esimerkiksi kelloja ja koruja voi saada omaksi. Jos kadonneesta lompakosta ei löydy omistajan henkilöllisyystietoja, niin lompakko hävitetään ja rahat tilitetään valtiolle.

Lehtosen mukaan lompakoista kuitenkin harvoin löytyy isompia summia rahaa.

- Joskus voi löytyä esimerkiksi viiden sadan euron seteleitä. Tuhatta euroa suurempia käteissummia kuitenkaan harvoin löytyy.

Tavarabongareita vauvasta vaariin

Omistajaa vaille jääneet tavarat, kuten pyörät, kypärät tai sauvakävelysauvat päätyvät sen sijaan poliisin huutokaupattavaksi. Kouvolan löytötavaratoimistolla on lojunut esimerkiksi yksi uudenveroinen lasten polkupyörä jo loppuvuodesta asti.

- Se menee huutokauppaan, samoin tuo yksi verenpainemittari ja tuo takki tuolla, Lehtonen esittelee.

Tällä hetkellä hyllyt eivät kuitenkaan tupaten täysiä ole. Lehtosen mukaan kyselyjä kadonneista tavaroista tulee välillä enemmän, kuin mitä itse löytöjä.

- Ihmisten huolimattomuus on tuskin vähentynyt, vaikka hyllyt olivat ennen ehkä täydempiä. Jostain syystä niin suuri osa tavaroista ei vain enää kulkeudu toimistolle asti.

Lehtosen mukaan joitain vakituisiakin tavarabongareita Kouvolan alueella liikkuu.

- Tavaran toimittajien ikähaarukka on kuitenkin laaja, pienistä lapsista vaariin.

Suosittelemme