Kauppatorin rannassa kelluvaa ravintolalaiva Nikolai II:ta kaupitellaan asumis- tai toimistokäyttöön. Paikalle sattunut eteläpohjalaispariskunta ei pidä ajatusta laivassa asumisesta aivan hulluna.
- Siis joo, lehdistä oon lukenut näistä asuntolaivoista juttua. Ajatuksena se on tosi houkuttava, Sari Vainio Seinäjoelta sanoo.
Isäntä ei vielä syty kunnolla moiselle ajatukselle.
- En, en. Oon tehny sen verran remonttia ja kun tuota kattoo, niin se ei lopu koskaan, Veijo Vainio epäröi.
Virallinen paikka ja osoite
Jos laivavanhuksen kunnostaisi ympärivuotiseen asumiskäyttöön, täytyisi sille löytää myös paikka. Ja virallinen sellainen. Ilman sitä eläminen olisi vähän huonoa.
- Kansankielellä voisi sanoa, että se meinaa sitä, että ei saa osoitetta. Eli vakituiseen asumiseen alukselle, selittää toimitusjohtaja Tuomas Tapola laivaa myyvästä Crape Oy LKV:stä.
Nyt virallisen paikan saa Helsingissä ja tiettävästi koko maassa vain Herttoniemen Kipparlahdesta. Siellä on paikat viidelle, kuudelle asuntolaivalle. Ei ihme, että paikkoja haikaillaan lisää.
- Lähin paikka on tuossa naapurissa Tukholmassa, josta löytyy hyväksyttyä asumismuotoa näille aluksille, Tapola valistaa.
"Kaupunkikuvaan hieno lisä"
Helsingissä on katsottu, että asuntolaivat ovat pysyvää asumista ja niiden sijainti ratkaistaan kaavoittamalla. Pitkään kunnallispolitiikassa mukana ollut näkee laivojen monipuolistavan asumismuotoja.
- Asuntolaivat voisivat olla monessa mielessä kaupunkikuvaan hieno lisä, hienoon merelliseen Helsinkiimme. Ja sillä lailla filosofisesti tärkeä asia...niin kuin monipuolistaa Helsingin asumismuotoja, Vihreiden varavaltuutettu Kimmo Helistö pohtii.
Helistö toivoisi kaupungilta väljempää sääntelyä asuntolaivoihin. Esimerkiksi paikan niille voisi myöntää poikkeusluvalla. Laivat poikisivat iloa muillekin.
- Nää rannat myös kohenis. Asuntolaivurit pitäisi varmaan oman ympäristönsä paremmassa kunnossa kuin tällä hetkellä.