Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Mistä sinä säästäisit jos olisit ministeri? Kokeile laskurilla

Tänään torstaina maan hallitus kokoontuu päättämään, mistä valtio saisi lisää rahaa. Kehysriihen tuloksena odotetaan tietoja säästöistä ja veronkorotuksista. Jos olisit ministeri, mistä sinä säästäisit? Yle Uutisten säästölaskurin tiedot ovat peräisin valtiovarainministeriön laskelmista keväältä 2011.

Kehysriihiennakko kuvituskuva
Juho Salminen,
Teemo Tebest,
Juha Rissanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

 
 
Valitse säästökohteet alta

Tavoitteesi on säästää vähintään 500 milj. €
Poista valinnat
Näytä kaikki
Piilota kaikki
Klikkaa auki yksittäinen alakohta valitaksesi säästökohteet.Lähde: Vuoden 2011 hallitusneuvotteluja varten tehty valtion menojen ja verotukien läpikäynti (valtiovarainministeriö).

Lopettaisitko opintotuen? Sillä säästäisi arviolta 388 miljoonaa euroa. Entä jos lasta ei voisi laittaa päivähoitoon, jos toinen vanhemmista on kotona? Silloin valtio säästäisi noin 50 miljoonaa euroa. Ja jos alennetut arvonlisäverot muun muassa ruoalta ja lääkkeiltä nostettaisiin, niin valtiolla olisikin yli kaksi miljardia enemmän.

Yle Uutisten laskurissa säästöjen tavoitteeksi on asetettu 500 miljoonan - miljardin haarukka. Tämän on myös arvioitu olevan hallituksen tavoite kehysriihessä.

Säästölaskurin kaikki kohteet eivät ole välttämättä esillä tämänpäiväisessä kehysriihessä. Laskurin tarkoitus on havainnollistaa eri menojen suuruusluokkaa sekä kertoa, mistä eri säästömahdollisuuksista on keskusteltu.

Laskurin aineistona on käytetty tarkinta saatavilla olevaa tietoa eli valtiovarainministeriön selvitystä huhtikuulta 2011. Laskurissa esiintyvät euromäärät ovat suuntaa-antavia. Niissä ei myöskään välttämättä ole otettu huomioon muutoksia, joita säästöt tai veromuutokset voivat aiheuttaa ihmisten käytöksessä ja taloudessa.

Juttua päivitetty 21.3. klo 13.18 kohdissa vuorotteluvapaa sekä avustus suomalaisten radio- ja tv-ohjelmien lähettämiseen ulkomaille.

Suosittelemme