Hyppää sisältöön

Salamyhkäinen huutokauppa tahkoaa valtiolle toistasataa miljoonaa

Tammikuussa alkaneessa internethuutokaupassa on ostettavana taajuusnippuja, joille voittajahuutajat saavat rakentaa valtakunnallisia 4G-verkkoja. Tietoa ostajaehdokkaista ei julkisuuteen anneta.

Mies pitelee 4G-mobiilitikkua
Kuva: Yle
Jyrki Siivonen

Salainen huutokauppa on jo pari kuukautta nakuttanut mukavasti täytettä valtion pohjattomaan pussiin.

Viestintäviraston vetämässä ja liikenne- ja viestintäministeriön johtamassa huutokaupassa myydään pari-kolme taajuusnippua, jotka oikeuttavat ostajansa rakentamaan valtakunnallisen 4G-tiedonsiirtoverkon.

Mobiilioperaattorit ovat huutaneet innokkaasti. Huutokaupan lähtötaso oli sata miljoonaa euroa.

Tammikuun lopulla alkaneessa internethuutokaupassa huudetaan taajuusnippuja, joille voi rakentaa valtaon ostettavana taajuusnippuja, joille rakennettavilla 4G-verkoilla data liikkuu entistä vilkkaammin.

Hiljaisuus on avoimuutta

Huutokaupan etenemisestä eivät kerro sen enempää viranomaiset kuin tarjoajatkaan. Laki kieltää, sanovat kaikki.

Huutokaupan hys-hys-mallia perustellaan - avoimuudella. Näin on viranomaisten mukaan toimittu muuallakin. Järjestelyllä sanotaan tavoiteltavan yhdenvertaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Isot puhelinoperaattorit ovat innoissaan. Niillä on jo 4G-hankkeita, mutta nyt on tarjolla entistä matalataajuisempia, 800 megahertsin verkkoja.

Matalataajuinen verkko on entistä helpompi ja edullisempi rakennettava ostajilleen. Valtakunnan kattava 4G-verkko syntyisi todennäköisesti nykyrakentamista nopeammin.

Myynnissä olevilla taajuusnipuissa on ostajien silmissä pieniä eroja sen mukaan, kuinka kattavasti valtio vaatii ne rakennettavaksi. Myös Venäjän tulevat 4G-hankkeet saattavat vaikuttaa eri nippuihin hieman eri tavalla.

Kesto yllätys

Huutokaupan keston venyminen on yllättänyt Viestintäviraston. Vuonna 2009 järjestetty taajuushuutokauppa kesti puolitoista viikkoa. Nyt alkaa olla kaksi kuukautta täynnä.

Yhdysvalloissa on tosin käyty runsaat kolme kuukautta kestänyt taajuushuutokauppa.

Miljoonia virka-aikana

Huutokauppaa pitkittävät sen omanlaiset säännöt. Kauppa jatkuu niin kauan, kun joku tarjousta korottamalla osoittaa mielenkiintoa ostamiseen.

Sitten kierros päättyy ja meklarina toimiva Viestintävirasto korottaa tarjouksen kohteena olevan taajuusnipun hintaa.

Seuraavalla tarjouskierroksella ostajakandidaatti voi jättää tarjouksen ennalleen tai korottaa sitä. Tarjouksen saa jättää väliin kolme kertaa putoamatta kisasta. Tarjoajat voivat myös vaihtaa ostoaikeensa kohteena olevaa taajuusnippua. 

Tätä huutopujottelua on nyt jatkunut kaksi kuukautta virka-ajan puitteissa.

Häviäjistä vaietaan

Lopulta kauppa ratkeaa, kun kukaan ei enää jätä tarjousta väliin tai korota tarjoustaan, ja yhdellä tai useammalla tarjoajalla on voimassa korkein tarjous.

Sitten voittajat ja kauppasumma julkaistaan ja huutokaupan häviäjistä ei hiiskuta mitään. Laki kieltää.

Suosittelemme sinulle