Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tohmajärven Kaurilassa huolettaa 9-tien kunto

Kaurila on Tohmajärven kunnan itäisin kylä. Se sijaitsee varsin merkittävän valtaväylän varrella. Kantatie 70 muuttui vuonna 2010 valtatie 9:ksi, joka johtaa Kaurilan kautta Niiralaan. Rajanylityspaikan vilkkaan liikenteen seuraukset huolettavat, mutta sen tuoma vilkkaus on pistetty merkille.

Reino Löppönen vanhan koulun pihalla.
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Sarah Laukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Niirala sai kansainvälisen rajanylityspaikan statuksen vuonna 1995. Kymmenen vuotta myöhemmin Niiralassa siirryttiin ympärivuorokautiseen aukioloon. Sen myötä liikennemäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2012 Niiralan kautta kulki 1,5 miljoonaa matkustajaa ja 850 000 ajoneuvoa.

Muutaman kilometrin päässä Kaurilassa kasvavaa liikennemäärää on seurattu huolestuneina. Kylällä asuvan Reino Löppösen mukaan 9-tie ei tilannetta kestä edes nykyisellä rekkojen painolla.

- Tässä ikävä kyllä on sattunut muutamien vuosien sisällä kolme kuolemantapausta, viimeisin helmikuulla. Siinä on ihan selkeästi nähtävissä tien huono kunto ja osittain myös hoito. Siellä on syviä uria. Kyllä siellä on aika hankalaa hallita se auto äkkitilanteessa, Reino Löppönen pohtii.

- Kyllähän se peruskorjaus pitäisi tehdä. Ongelmana on myös tielinjaus, vieläkin siitä jauhetaan. Se hidastuttaa itse asiassa yritysten kehittymistä, kun ei ole selvää tietoa siitä mistä tie tulee kulkemaan.

Rajan läheisyys tuo eloa

Niiralan rajanylityspaikan läheisyys on toisaalta tuonut myös kaivattua vilkkautta Kaurilan kylälle.

- Kylällä on uskoa eteenpäin. Kyllähän täällä elämisen mahdollisuudet on hyvät. Nimenomaan tuo rajan läheisyys sitä kannustaa. Tässä on kyllä mahdollisuudet yritystoiminnalle ja on asuintontteja valmiina, Reino Löppönen vakuuttaa.

Viime vuosien aikana Kaurilaan on muuttanut useita lapsiperheitä. Taloja on mennyt kaupaksi paitsi suomalaisille myös venäläisille.

Kylätalo ylpeyden aihe

Kyläläiset ovat erityisen tyytyväisiä kylätaloonsa. Sen virkaa toimittaa Kaurilan koulu. Koulutoiminta tiloissa päättyi jo keväällä 1973, ja sen jälkeen se siirtyi kyläläisten käyttöön. Kylätalolla järjestetään nykyisin mm. karaokeiltoja ja lasten eräleirejä. Sitä myös vuokrataan kyläläisten perhejuhlia varten.

Kyllähän täällä elämisen mahdollisuudet on hyvät.

Reino Löppönen

Kylätalon yhteydessä, entisen alaluokan tiloissa, toimii vuonna 1983 avattu Kaurilan Koulumuseo. Sen aarteita ovat koulutyöhön liittyvän materiaalin ohella olympiamitalisti Siiri Rantasen kilpailuasu, hiihtomonot ja sukset. Siiri 'Äitee' Rantanen syntyi Kaurilassa vuonna 1924.

Suosittelemme sinulle