Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kyproksen valtiovarainministeri saisi pankkivallan

Kyproksen hallitus ehdottaa pankkijärjestelmän panemista uusiksi. Hätätilanteessa keskuspankin johtaja tai valtiovarainministeri saisi päätäntävallan pankkien pääomista.

nainen nostaa automaatista rahaa
Nainen nostaa käteistä Laiki-pankin automaatista Nicosiassa, Kyproksella. Kuva: Katia Christodoulou / EPA
Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroalueen valtiovarainministerit pitivät torstai-iltana kahden tunnin puhelinkokouksen Kyproksen tilanteesta. Sen jälkeen jaetussa lausunnossa ministerit sanoivat, että saarivaltion uudesta suunnitelmasta sopii neuvotella.

Kyproksen parlamentin on määrä käsitellä vielä torstai-iltana vaihtoehtoista pelastussuunnitelmaa. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan pankkijärjestelmää uusittaisiin niin, että hallitus saisi enemmän sananvaltaa.

- Lain tarkoitus on, että yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vaatimassa hätätilanteessa (valtiovarain)ministeri tai (keskuspankin) johtaja voisi asettaa väliaikaisia rajoitteita, Reutersin näkemässä lakiesityksessä sanotaan.

Hallitus on toimittanut parlamentille uuden esityksen talouden pelastamisesta. Parlamentin on hyväksyttävä niin sanottu yhteisvastuullinen investointirahasto, joka kasattaisiin ilmeisesti valtiollisilla ja yksityisillä eläkevaroilla.

Euroopan Keskuspankki on uhannut nakata Kyproksen pelastusponnistelut paperikoriin. Maan poliitikoilla on maanantaihin asti aikaa viimeistellä suunnitelma B. Alkuperäinen pelastusohjelma kaatui parlamentissa ehtoon, joka olisi höylännyt pankkitallettajilta tuntuvan kertaveron.

Kypros tarvitsee jollakin keinolla ne 5,8 miljardia euroa, joita se ei suostunut viemään kyproslaisilta tileiltä.

Valtiovarainministeri on neuvotellut Moskovassa kaksi päivää saadakseen Venäjältä apua. Torstai-iltana hän kieltäytyi kommentoimasta, kuinka yritys on sujunut.

Jos konkurssikypsä Kypros ei keksi ratkaisua, EU-lähteiden mukaan maa voitaisiin jopa erottaa eurosta kriisin leviämisen estämiseksi.

Ahdinkoa syvensi torstai-iltana luottoluokittaja Standard & Poor's. Se kertoi laskevansa Kyproksen luokituksen tasolle CCC eli yhdellä pykälällä.

Suosittelemme