Hyppää sisältöön

Palkittu Ayrton Senna -dokumentti uusintana lauantaina

Mikäli maanantain Dokumenttiprojekti jäi väliin, erheen voi korjata lauantaina kello 13 alkaen.

Ayrton Senna testaamassa autoaan Bürburgringin radalla vuonna 1984.
Yle Urheilu

TV1 esittää lauantaina 23. maaliskuuta uusintana dokumentin legendaarisesta F1-kuljettajasta Ayrton Sennasta. Dokumentti nähdään klo 13.00 alkaen. Maantaina ensimmäistä kertaa nähdyllä ohjelmalla ei ollut poikkeukselliesti nettikatseluoikeutta, joten uusinta tulee urheilufaneille tarpeeseen.

Brasilialainen Ayrton Senna aloitti uransa Formula 1 -kuljettajana vuonna 1984. Hänen nimeään kantava dokumentti seuraa nuoren ja nälkäisen kuljettajan matkaa kohti maailmanmestaruutta.

Samalla dokumentti kuvaa Sennan kamppailua menestyksestä kilpakumppaninsa ja tallikaverinsa Alain Prostin rinnalla McLaren -tallissa. Tallikaverien suhde ei ole helppo, ja suorasanainen Senna joutuu uransa varrella kahnauksiin myös kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n formulapomojen kanssa.

Sennan urakehityksen, kisakamppailujen sekä uskonnollisen ja isänmaallisen vakaumuksen ohella dokumentti kertoo osuvasti myös koko Formula 1 -maailman muutoksesta 80-luvulta kohti nykypäivää.

Puhuttelevat kilpailutaltioinnit onnettomuuksineen ennakoivat sitä, miten Ayrton Sennan elämä päättyi San Marinon Grand Prix'ssä vuonna 1994. Senna oli kuollessaan 34-vuotias.

Dokumentissa pääsevät ääneen muun muassa Sennan äiti ja sisko sekä Sennan pitkäaikainen tallipäällikkö Ron Dennis. Autenttisissa haastattelutaltioinneissa äänensä saa kuuluviin myös hänen kilpakumppaninsa Alain Prost.

Lisäksi dokumentissa kuullaan analyyseja Sennan ajotyylistä ja kisakäyttäytymisestä monilta tämän uraa aktiivisesti seuranneilta kansainvälisiltä uutistoimittajilta.

Ohjaus: Asif Kapadia. Tuotanto: Universal Pictures, Iso-Britannia, 2010.

Suosittelemme sinulle