Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Unohdettu neuleharppu soi pehmeitä säveliä

Harppu-nimityksellä on siunattu niin soitinta kuin joukkoa naisväkeäkin. Harppu taipuu kuitenkin myös käsitöihin ja vieläpä kätevästi: oikeasta tai nurjasta ei tarvitse välittää eikä kätisyydelläkään ole väliä. Neuleharpun voi räätälöidä myös motorisista ongelmista kärsiville helpoksi käyttää.

Erimallisia neuleharppuja ja niillä tehtyjä käsitöitä.
Erimallisia neuleharppuja ja niillä tehtyjä käsitöitä. Kuva: Raila Paavola / Yle
Sari Vähäsarja,
Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Himangalla asuva Teija Paananen innostui neuleharpusta opiskellessaan viriketoiminnanohjaajaksi. Hän on jalostanut harppua eteenpäin, pitänyt sen käytöstä kursseja ja kehitellyt erilaisia neulemalleja myssyistä koruihin ja matosta kaulahuiveihin.

Ihmettelen missä tämä on uinunut näiden vuosien aikana

Neuleharppu on kuin pitkänmallinen lauta, jossa on pystyssä puutappeja. Pyöreissä harpuissa taas puutapit ovat kehällä. Työhön tarvitaan harppu, lanka ja virkkuukoukku, jolla silmukoita nostetaan. Sorminkin nostaminen toki onnistuu.

Paananen pitää neuleharppua äärimmäisen monipuolisena työvälineenä ja kummastelee sen katoamista:

– Ihmettelen missä tämä on uinunut näiden vuosien aikana. Useassa paikassa, kun olen tiedustellut, onko neuleharpusta tietoa, kukaan ei ole tiennyt, mikä tämä oikeasti on.

Harppu ei katso kätisyyttä

Rivineuleharpulla voi valmistaa sekä yksinkertaisia kaulahuiveja että koristeellisempia huiveja keinokuitulangasta. Sillä voi kuvioida, kaventaa, leventää. Pyöreillä malleilla voi tehdä vaikka koruja, ranteenlämmittimiä, nilkkureita ja myssyjä. Matonkin teko onnistuu, kun tekee sen palasina.

– Joku toinen ihminen vielä kun ottaa työvälineen käteen, voi löytää vielä paljon enemmän! sanoo Teija Paananen.

Käsityöosaamista ei neuleharpun käyttöön myöskään tarvita:

Neulomisesta ei tarvitse tietää yhtään mitään

– Neulomisesta ei tarvitse tietää yhtään mitään, ei oikeasta tai nurjasta eikä tarvitse välittää, onko oikea- vai vasenkätinen. Lankaa kierretään tappien ympärille kaksi kerrosta ja alimmainen silmukka nostetaan sen päällimmäisen ylitse eli oikea- tai vasenkätinen saa langan kierrettyä tappien ympärille kummalta suunnalta tahansa. Perinteistä neulomistietoutta ei tarvitse ollenkaan, innostaa Paananen.

Motoriikkaongelmat eivät ole este käytölle

Punainen Risti toi neuleharpun 1950-luvulla työvälineeksi vanhusten virkistämiseen. Sittemmin huomattiin, että puinen väline kiinnostaa myös miehiä ja sydänvaivoista kärsiviä, koska sen käyttö kuormittaa vähemmän kuin perinteinen neulominen. Neuleharppua voi käyttää myös motorisista vaikeuksista kärsivä, luettelee Teija Paananen.

– Työvälineen voi vaikka teipata pöydänreunaan kiinni. Jos motoriikan kanssa on ongelmia, voi valmistaa räätälöidyn harpun, jossa esimerkiksi tappien väliä levennetään, havainnollistaa Paananen.

Suosittelemme sinulle