Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hyvä ruoka - paremmat karvat

Kevätaurinko paljastaa lattioilla lymyilevät villakoirat ja lattioita koristavat karvakasat. Parasta aikaa lukuisissa kotitalouksissa vietetään karvanvaihtokuukautta.

Kaksi koiraa leikkimässä lumihangessa
Kuva: Riku Kaminen / YLE
Milla Holm
Avaa Yle-sovelluksessa

Lemmikkien omistajille karvanlähtö on tuttu juttu, mutta moniko tulee huomioineeksi karvanlähdön ruokavaliossa. Ruokavaliota kannattaisi miettiä erityisesti tähän aikaan vuodesta, sillä karvanlähtö on eläimen elimistölle iso ponnistus.

Joensuulainen eläinkauppayrittäjä ja koiraharrastaja Marika Heikkinen on huomannut, että öljyistä on hyötyä turkin hyvinvoinnille.

- Mahdollisimman monipuolinen ruokinta ja öljyjä lisäravinteina, esimerkiksi pellavansiemenöljy ja lohiöljy. Niitä voisi syöttää koko syksyn ja talvikauden, siitä on karvanlähtöä ajatellen hyötyä. Minä käytän myös kuivattua merilevää ja joskus valkosipulijauhetta.

Sisäistä ja ulkoista hoitoa

Jotta karva kiiltäisi ja koiranturkki olisi elinvoimainen pitäisi eläimen saada mahdollisimman monipuolista ruokaa.

- Tarjolla kannattaisi olla mahdollisimman paljon erilaisia eläinlajeja, tietenkin sen mukaan mitä koira voi syödä. Sisäelimet, rustot ja luut, kasvikset ja kala eli mahdollisimman monipuolista. Ihmisten on tärkeää syödä vihreätä ja niitä suositellaan myös koirille, listaa Marika Heikkinen.

Käytän myös kuivattua merilevää ja joskus valkosipulijauhetta.

Marika Heikkinen

Karvan vaihtumista voi yrittää jouduttaa turkkia harjaamalla, mutta myös turkin pesusta voi olla hyötyä.

- Markkinoilla on vaikka minkälaisia tuotteita, shampoita ja suihkeita. Kuivashampoopesu säästää ihoa jonkin verran. Pesua kannattaa miettiä rodusta riippuen. Esimerkiksi itselläni on noutajia ja pesen ne vain silloin, kun ne ovat oikeasti likaisia.

Paluu aidon ravinnon äärelle

Jos ihmisten ruokailutottumukset ovat matkalla kohti aitoa ja alkuperäistä, on suuntaus sama koirien kohdallakin. Barffaaminen eli raakaravinnon syöttäminen on etenkin koiramaailmassa iso trendi. Barf tarkoittaa koirien luonnonmukaista ruokintaa.

- Raakaruokinta on noussut pinnalle yhä enemmän. Tällä on saatu hyviä vaikutuksia, esimerkiksi iho-ongelmissa tai allergioissa. Vaikka sanotaan, että koira ei siedä kuin yhtä kuivamuonaa, niin kun on siirrytty raakaruualle on ruokavaliota pystyttykin laajentamaan.

Marika Heikkinen uskoo, että barffaaminen on kova juttu juuri siksi, että niin moni on löytänyt siitä hyötyä koiralleen.

Toisaalta eihän tässä ole kyse mistään muusta kuin paluusta juurille.

- Koiran ruuansulatuselimistö on tarkoitettu nimenomaan monipuolisen ravinnon syömiseen, toteaa Heikkinenkin.

Suosittelemme