Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Narsissi ja hyasintti sopivat koriin ja kattokruunuun

Suomessa hyasintti on joulukukka, mutta Keski-Euroopassa tuoksuva sipulikasvi on myös pääsiäisasetelmien itseoikeutettu kaunotar. Hyasintti ja muut kukat koristavat pääsiäisenä niin kuisteja kuin kattojakin.

Narsissi, jonka takana näkyy kellertäviä hyasintteja
Kuva: Anna Sirén / Yle
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Valkeakoskilaisen kukkasidontakoulu Kukka-Hakan työtasot pursuavat pääsiäisen alla paitsi keltaisia, valkoisia ja violetteja kukkia, myös pajunvitsoja ja muita oksia.

Koulun opettaja, kukkasidonnan Suomen mestari Miia Hakala on kerännyt osan aineksista kotipihasta ja matkojensa varsilta.

- Pysäyttelen autoani tuon tuosta jonnekin tien sivuun ja kerään asetelmiin luonnonmateriaaleja. Tykkään käyttää risuja ja oksia, ja minusta ne kuuluvat erityisesti pääsiäiseen.

Hakala aloittaa pääsiäisasetelman tekeminen usein kehikon rakentamisesta. Askeettiselle  pohjalle lisätään sitten pikkuhiljaa vaikka tulppaaneja, narsisseja tai hyasintteja.

Monen suomalaisen mielestä hyasintti on joulukukka, mutta huippusitoja on toista mieltä.

- Keski-Euroopassa hyasinttia pidetään myös kevään kukkana ja sitä käytetään pääsiäisasetelmissakin. Toivoisin, että käyttö lisääntyisi Suomessakin. Pääsiäisen alla meillä on myynnissä kauniita kellertäviä hyasintteja.

Pajunkissat ojanpielen sijaan tukusta

Kylmä kevät on ollut tukkureiden mieleen, kun kukkakauppiaat ovat tilanneet kukkien lisäksi myös pajunvitsat ostotavarana.

- Valkeakoskella on vielä monin paikoin vyötäröön asti lunta, eikä pajunkissojakaan ole tavalliseen tapaan. Tämä pääsiäinen mennään siis ostopajunkissoilla, Miia Hakala kertoo.

Kaikkiin kimppuihin pajunkissat eivät päädy, sillä tämän hetken trendi kukkamaailmassa on nimenomaan kukkien käyttäminen.

- Nyt on muodikasta tehdä rehellisiä kukkakimppuja. Ennen kimppuihin tehtiin aina lehdistä mansetti, mutta nyt vihreät voi heivata ja sitoa asetelman vain erivärisistä kukista. Minusta kaikenväriset kukat sopivat sekakimppuun upeasti.

Kukkasipuli koristehiekassa on tee-se-itse-kaunistus

Miia Hakala sanoo, että valkeakoskilaiset osaavat nykyään vaatia pääsiäispöytäänsä muutakin kuin perinteistä narsissikoria.

- Meiltä haetaan esimerkiksi lasiastioihin tehtyjä moderneja asetelmia tai kukista sidottuja kattokransseja.

Jos haluaa koittaa omia asetelmantekijäntaitojaan, onnistuu sekin konkarin mukaan suhteellisen helposti.

- Esimerkiksi hyasintteja tai muita sipulikasveja voi laittaa lasiastiaan koristehiekkaan. Sipulikukat pärjäävät hyvin ilman multaa, pitää vain muistaa ettei kastele niitä liikaa. Myös johonkin perheen perinteiseen astiaan voi itse tehdä istutuksen, se on helppo keino koristaa pääsiäispöytä.

Suosittelemme sinulle