Hyppää sisältöön

Sähköistä henkilöllisyytesi mobiilivarmenteella

Kännykän SIM-kortista on vaivihkaa kehittymässä sähköinen henkilöllisyystodistus. Mobiilivarmenteella voi helposti todistaa henkilöllisyyden netissä tai puhelun aikana. Jatkossa se helpottaa myös pankkiasiointia.

Puhelimen SIM-kortti
Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Pienen pienestä matkapuhelimen SIM-kortista on kehittynyt varma, turvallinen ja lain vaatimukset täyttävä tunnistautumiskeino. SIM-korttiin kytketyllä mobiilivarmenteella voi esimerkiksi kansalaisaloite.fi-sivuilla kannattaa kesäajasta luopumista, kannabiksen laillistamista tai tasa-arvoista avioliittolakia.

Tällä hetkellä mobiilivarmennetta voi käyttää noin 250 sähköisessä palvelussa. Edelläkävijöitä varmenteen käyttöönotossa ovat olleet muun muassa kaikki teleoperaattorit, monet pankit ja vakuutusyhtiöt sekä valtio.

Vielä muutama vuosi sitten valtio kehitti kymmenillä miljoonilla euroilla sähköistä henkikökorttia, mutta se jäi pankkien varmennejärjestelmien nopean kehityksen jalkoihin. Nyt varmennejärjestelmä kehittyy osaksi muutenkin vauhdilla kehittyviin mobiilipalveluihin.

Uuden ID-SIM-kortin saa operaattorilta ilmaiseksi

Uusiin matkapuhelimiin id-tunnisteella varustettu SIM-kortti tulee automaattisesti. Uudet SIM-kortit ovat niin sanottuja ID-SIM-kortteja, joissa on mobiilivarmenne valmiina käyttöönotettavaksi.

Vanhempiin puhelimiinkin uuden ID-SIM-kortin saa helposti: vanhat SIM-kortit voi vaihtaa ilmaiseksi uuteen operaattoreiden myymälöissä, kunhan mukana on kuvallinen henkilötodistus.

Vanhaa puhelinta ei siis tarvitse vaihtaa uuteen, sillä mobiilivarmenne on nimen omaan kortin ominaisuus, ei puhelimen.

Mobiilivarmenteen käyttö

Kun puhelimessa on operaattorin aktivoima id-SIM -kortti, otetaan mobiilivarmenne käyttöön SIM-kortin asetuksista. Asiakas aktivoi palvelun käyttöön kortista löytyvällä nelinumeroisella luvalla ja valitsee sitten itselleen salaisen 4-8-numeroisen tunnusluvun. Tunnusluku ei ole sama asia kuin PIN-koodi, jota puhelin kysyy käynnistyksen yhteydessä.

Kun käyttäjä kirjautuu netissä esimerkiksi vahvistamaan veroehdotuksensa, hän tunnistautuu palveluun kännykkänumerolla. Palvelu lähettää numeroon tiedon kirjautumisyrityksestä ja pyytää näppäilemään salaisen tunnusluvun. Kännykkä lähettää tiedon tunnistautumisesta verkkosivulle ja palvelu aukeaa.

Lähes kaikessa verkkoasioinnissa

Mobiilivarmenteen käyttökohteet ja -tarkoitukset lisääntyvät miltei päivittäin. Yksityisissä terveyspalveluissa mm. Terveystalo on ottanut käyttöön yli 60 paikkakunnalla sähköisen työterveyshuollon. Pankit sekä rahoitus- ja vakuutusyhtiöt ovat innolla ottamassa mobiilivarmennetta käyttöönsä. Varsin pitkälle kehitetty sovellus on Elisa Lompakko -palvelu, joka mahdollistaa turvallisen toiminnan älypuhelimilla lähes kaikissa raha-asioissa. Soneralla vastaava sovellus on työn alla.

Kunnille mobiilivarmenne avaa lukemattomia mahdollisuuksia. Monet kunnat ovat ottaneet käyttöönsä mm. päivähoitohakemuksen verkossa. Helsingin kaupunki mahdollistaa vuokra-asunnon hakemisen sähköisesti. Helsinkiläiset taiteen ammattilaisryhmät voivat hakea erilaisia avistuksia näppärästi verkossa. Monissa Pohjois-Karjalan kunnissa on otettu käyttöön eTerveys -palvelu, jolla kuntalainen voi hoitaa älypuhelimella vaikkapa Diabetes- tai Marevanseurannan itse.

Poliisille voi mobiilivarmenteen avulla ilmoittaa mm. yleisötilaisuudesta tai ilotulitusnäytöksestä. Väestörekisterikeskuksen maksuttomasta palvelusta voi tarkastaa omat henkilötiedot, nimihistorian ja mahdolliset kiinteistö- ja rakennusomistukset. Aikuisviihdebisnes on oivaltanut, että mobiilivarmenne on kätevä keino tunnistautua täysi-ikäiseksi K18- verkkopalveluissa.

Kansalaisaloite innostaa

Valtionhallinnon suosituin mobiilivarmennetta hyödyntävä palvelu on Kansalaisaloite. Se on Suomen kansalaisten suora vaikuttamiskeino netissä. Suomalaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Eduskunta ottaa aloitteen käsittelyynsä, kun siitä on puolen vuoden sisällä kannattanut 50.000 äänioikeutettua Suomen kansalaista.

Huhtikuun alussa kansalaisaloite.fi -sivustossa oli käynnissä 65 aloitetta. Yhtään aloitetta ei ole vielä viety eduskunnan käsittelyyn. Reilusti yli 50.000 kannattajan määrän on tähän mennessä ylittänyt vain aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sen on allekirjoittanut 3.4. mennessä liki 143.000 kansalaista. Toiseksi eniten eli reilut 25.000 kannattajaa on saanut aloite tekijänoikeuksien järkevöittämiseksi. Kolmanneksi eniten kannatusta eli reilut 21.000 allekirjoitusta on saanut aloite kannabiksen laillistamiseksi.

Suosittelemme sinulle