Käsitys siitä, että mämmiä syövät vain ikäihmiset, osoittautui mämmiretkellä ihan vääräksi. Samanaikaisesti, kun Otavan Martat myivät torilla mämmiä, sitä valmistettiin naapuritalossa marttakeskuksessa.
- Tuoreimmat tehtiin tiistaina. Ovat pääsiäisenä parhaimmillaan, sanoo Marttojen kotitalousneuvoja Satu Räsänen.
- Eikä mämmi mitään senioriruokaa ole. Sitä syövät myös nuoret. Ja moni nuori on innostunut myös mämmin tuunaamisesta.
Tuunaamisesta?
- No mämmi on monenlaisessa leipomuksessa ja jälkkärissä yhtenä aineena mukana, Satu Räsänen suomentaa.
Perinteisesti, modernisti, oivaltavasti
Perinteisesti mämmi syödään tietysti sokerin ja kerman kera. Yhä useammin sokerin ja kerman korvaa vaniljakastike. Tuunaamisvaihde kytketään päälle, kun tehdään mämmileipää ja mämmipikkuleipiä.
Tuunaaminen ja hoksaaminen yhdistyvät mämmimaljoissa.
Mämminteko ei ole hätähousun puuhaa, vaan todellista slowfoodia. Ensi haudutetaan ja jauhotetaan ja lämmitetään ja haudutetaan ja jauhotetaan ja lisäillään vettä ja vatkaillaan ja jäähdytellään. Mutta kun se vaihe on ohi, voi heittäytyä levolliseen takakenoon ja ruveta paistamaan.
Ja kun uuni on työnsä tehnyt odotellaan päivä, pari, jopa neljä ja koko ajan mämmi maistuu makoisammalta.
Mämmi
- 3 l vettä
- 0,5 kg Mämmi ja leipämaltaita
- 1 kg ruisjauhoja
- reilu ½ dl siirappia
- ½ tl suolaa
- 1½ rkl pomeranssinkuorta
Sekoita n 125 g maltaita poreilevaan veteen. Lisää pinnalle runsas kerros ruisjauhoja. Peitä astia ja pidä lämpimässä kaksi tuntia, esim. uunissa miedossa lämmössä. Sekoita jälleen hyvin. Lisää n. 0,5 l poreilevaa vettä ja n. 125 g mämmimaltaita hyvin sekoittaen. Lisää pinnalle edelleen ruisjauhoja runsas kerros. Peitä astia ja pidä lämpimässä kaksi tuntia. Jatka samaan tapaan tunnin välein, kunnes kaikki vesi, maltaat ja jauhot on käytetty. Lisää lopuksi suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Keitä seosta ja vatkaa sitä samalla 5-10 min. Jäähtynyt seos laitetaan paistoastioihin ( ei täyteen) ja kypsennetään uunissa 125°:ssa 3-4 tuntia.
Mämmimaljat 6 kpl
- 1 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl juoksevaa hunajaa
mämmiä
2 appelsiinia
Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon jogurtti, vaniljasokeri ja hunaja. Kuori appelsiinit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
Pane lasimaljoihin kerroksittain mämmiä, appelsiiniviipaleita ja jogurttikermaa. Jätä päällimmäiseksi appelsiiniviipaleet. Tarjoa pääsiäisaterian jälkiruoaksi.
Mämmileipä 2 kpl
- 5 dl kädenlämpöistä vettä
- 50 g (paketti) hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 350 g mämmiä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 12 dl jauhoja ( vehnä-, sämpylä-, ja täysjyvävehnäjauhoja)
Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon, murenna hiiva joukkoon, lisää suola ja mämmi, sekoita.
Mittaa joukkoon leseet ja siemenet ja lisää jauhoja taikinaan.
Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä heti vaan pikkuhiljaa vaivaten. Taikina saa olla pehmeää nostatusvaiheessa. Anna nousta kaikessa rauhassa liinan alla 30 minuutin verran.
Leivo taikina kahdeksi pitkänmalliseksi leiväksi, asettele leivät leipävuokiin ja anna leipien nousta 10 min. Paistoaika 200 asteessa 25-35 minuuttia.
Rahkapullat
- ½ l maitoa
- 1 pala hiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 ½ dl sokeria
- 1 muna
- n.8 dl vehnäjauhoja
- 100 g rasvaa
täyte:
- 2 prk maitorahkaa
- ½ dl sokeria
- 1 muna
Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siihen suola, sokeri ja kananmuna.
Lisää vehnäjauhoja noin puolet ja sekoita tasaiseksi.
Sulata rasva ja kaada se taikinan joukkoon.
Lisää loput jauhot vähän kerrallaan (jauhomäärä on arvio). Vaivaa taikina tasaiseksi.
Ripottele pinnalle hieman jauhoja, peitä kulho liinalla ja anna nousta noin ½ tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja tee siitä tanko. Leikkaa tangosta sopivan kokoisia paloja ja pyöritä niistä pienet pullat. Anna kohota taas noin 30 min. leivinpaperin päällä pellillä.
Valmista täyte sekoittaen ainekset keskenään.
Painele pulliin syvennys keskelle, esim. juomalasin pohjalla. Lisää jokaiseen rahkatäyte ja voitele reunat munalla.
Paista 225 c 10-15 minuuttia.