Hyppää sisältöön

Lestadiolainen liikutus on sukua shamaanien transsille

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkija Elina Helander- Renvallin mukaan Lestadiolainen liikutus on sukua shamanismille ja noituudelle. Siinä missä shamaani pyrkii transsiin joikaamalla, saadakseen tiedon parantamisesta, lestadiolainen tosiuskovainen tahtoo parantua liikutuksen ja syntien anteeksiantamisen kautta.

Jarmo Siivikko

Noituutta on ollut Lapissa aina ja yleensä se on liittynyt parantamiseen. Noituuden välineinä ovat olleet rumpu ja joiku, joiden avulla on saavutettu transsitila, missä parantamisen keinot ovat auenneet noidalle. Nykyään saamelainen parantaminen tapahtuu huomattavasti hillitymmin kuin ennen, mutta vielä sitä on.

- Noituuteen liittyi olennaisena osana parantaminen. Aikaisemmin noita pyrki  saavuttamaan transsitilan, joka aukaisi hänelle väylän toiseen ulottuvuuteen, josta parantamisen keinot löytyivät. Lestadiolainen liikutus on tämän transsin sukua. Se nojaa tähän samaan perinteeseen, erikoistutkija Elina Helander- Renvall, sanoo.

Noituus on luonnollista Lapissa

Maahiset ja monet muut suomalaisten yliluonnollisina pitämät asiat olivat ja ovat vieläkin luonnollinen osa saamelaista elämää. Ulkopuolisen on vaikea huomata mitään erikoista seikoissa, joista saamelaiset tunnistavat noituuden ja parantamisen.

- Pitää asua paikkakunnalla ja olla saamelaisen yhteisön jäsen, tunnistaakseen elementit, jotka vielä tänäänkin viittavat noituuteen ja muihin yliluonnollisiin asioihin. Joskus voi päästä mukaan vaikkapa parantamistapahtumaan niin kuin minulle on tapahtunut usein, Utsjoelta kotoisin oleva Elina Helander- Renvall kertoo.

Helander- Renvallin mukaan parantamiseen ei nykyään liity mitään mystistä seremoniaa tai taikakaluja, vaan se hoidetaan pois alta, niin kuin mikä tahansa arkinen askare.

- Itse vein kerran apua tarvitsevan henkilön saamelaiselle parantajalle Norjan puolelle. Parantaja oli kalalla Tenolla ja viittolimme hänelle. Mies tuli rantaan paransi samantien potilaan ja lähti kalaan takaisin. Vaivaan saatiin helpotus ilman mitään kommervenkkejä, Elina Helander- Renvall sanoo.

Ensimmäinen nimenomaan lappalainen noita oli Kalevalan mukaan Joukahainen. Lapin noidat ovat näemmä olleet mukana kehissä jo maan luomisen aikoihin.

Suosittelemme sinulle