Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Magneettimedian rokotusvastainen kirjoittelu puhuttaa

Ylivieskalaisen tavaratalo Kärkkäisen kustantaman Magneettimedian kirjoittelun kerrotaan johtaneen siihen, että rokotuksen ottaminen ja lääkkeiden syöminen ovat vähentyneet Pohjois-Pohjanmaalla. Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta arvoidaan, että rokotusten ottaminen on vähentynyt jonkin verran, mutta syitä ilmiöön voi olla monia.

Magneettimedia-ilmaisjakelulehti.
Kuva: Yle / Iina Kluukeri
Anna Keränen,
Kati Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tavaratalo Kärkkäisen kustantama ilmaisjakelulehti Magneettimedia on ollut viime aikoina otsikoissa valtamediasta poikkeavilla kirjoituksillaan. Esimerkiksi lehden juutalaisia koskevat kirjoitukset ovat esillä valtakunnansyyttäjänvirastossa. Keväällä päätetään, nostetaanko kirjoituksista syytettä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Keskiviikkona Magneettimedia nousi otsikoihin, kun verkkojulkaisu Long Play esitti arvion, että rokotusten ottaminen ja lääkkeiden syöminen ovat vähentyneet Pohjois-Pohjanmaalla Magneettimedian rokotusvastaisten kirjoitusten vuoksi.

Lehti on ottanut vahvasti kantaa vaihtoehtohoitojen ja luonnonlääketieteen puolesta.

Kysymyksiä rokotteista riittänyt

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion avoterveydenhuollon osastonhoitaja Pirjo Jääskelä kertoo, että rokotusten ottaminen on vähentynyt alueella jonkin verran, mutta syitä ilmiöön voi olla monia.

- On vaikea sanoa, mistä ilmiö johtuu. Takana voi olla sikainfluenssarokotuksiin liittynyt narkolepsiakohu tai osittain Magneettimedian kirjoittelu. Kirjoittelussa rokotukset on yhdistetty jopa kätkytkuolemiin, Jääskelä sanoo.

Terveydenhuollon asiakkaat ovat Jääskelän mukaan kyselleet ahkerasti terveydenhoitajilta rokotusten sisällöstä.

- Hoitajat ovat joutuneet perustelemaan, minkä takia rokotus kannattaa ottaa. Hyvin vähän on niitä, jotka eivät halua ottaa minkäänlaista kansallisen rokotusohjelman mukaista rokotetta. On myös niitä, jotka haluavat jättää tietyt rokotukset pois. Niitä ovat esimerkiksi tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotukset.

- Aiemmin meillä on ollut korkea rokotuskattavuus. Se on nytkin korkea, mutta yksittäisten perheiden osuus jotka eivät halua rokotetta, on lisääntynyt.

Suosittelemme