Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Lintujen kevätmuutto selvästi myöhässä

Viime viikkojen kylmä ilma on hidastanut muuttoa. BirdLife Suomen mukaan meille saapuneilla muuttolinnuilla ei ole hätää: paljastuvat pälvipaikat tarjoavat ruokaa ja osa linnuista on kääntynyt kannoillaan.

Kiuru
Kuva: Esa Lehikoinen / University of Turku
Maija Tuunila
Avaa Yle-sovelluksessa

BirdLife Suomen mukaan lintujen kevätmuutto on käynnistynyt tavallista nihkeämmin ja on tällä hetkellä jopa pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Viime viikkoina on ollut vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmä. Samanlainen sää vallitsee Länsi-Euroopassa, josta useimmat alkukevään muuttajat meille tulevat.

Ensimmäiset muuttolinnut nähtiin jo helmikuun lopulla, kun Suomeen virtasi jonkin aikaa lämmintä ilmaa lounaasta. Ensimmäinen kiuru nähtiin Porissa jo 24.2. ja sen jälkeen niistä on tehty harvakseltaan havaintoja.

Aikaisista muuttolinnuista kiuru onkin hyvä mittari kevätmuuton etenemiselle. BirdLifen kokoamien tietojen mukaan tänä vuonna on tehty vasta runsaat 50 havaintoa yhteensä 70 kiurusta. Viime vuosina tähän mennessä kiurusta on tehty keskimäärin yli 1 200 havaintoa yli 34 000 yksilöstä.

Ensimmäinen töyhtöhyyppä ehti Suomeen maaliskuun alkupäivinä, mutta sitten muutto tyrehtyi. Vähän enemmän on saapunut uuttu- ja sepelkyyhkyjä. Niitä on nähty joitakin kymmeniä Uudellemaalla ja Varsinais-Suomessa. Mustavarikset ovat saapuneet kansoittamaan länsirannikon pesimäyhdyskuntiaan, ja yksittäisiä laulujoutsenia ja pulmusia on ehtinyt Pohjois-Suomeen saakka. Sisä-Suomeen on ehtinyt lähinnä harmaalokkeja.

Osa muuttajista palasi takaisin

BirdLife Suomen mukaan talvisesta säästä huolimatta meille saapuneilla muuttolinnuilla ei ole hätää. Osa on kääntynyt kannoillaan ja palannut odottamaan aikoja parempia. Osa löytää ravintoa paljastuvilta pälvipaikoilta.

Viime keväänä Suomeen oli saapunut tässä vaiheessa yli viidenkymmenen tuhannen kiurun lisäksi muun muassa kymmeniä tuhansia töyhtöhyyppiä, tuhansia metsähanhia sekä satoja kurkia ja naurulokkeja. Kolme viimeksi mainittua eivät tänä keväänä ole vielä ehtineet Suomeen lainkaan.

Kevätmuuton alkamisessa on suuria vuosittaisia eroja, mutta kuluva kevät on eittämättä yksi myöhäisimpiä keväitä maaliskuun lopulla. Kun säätyyppi viimein muuttuu, muuttolintuja on odotettavissa kerralla ja paljon.

Suosittelemme sinulle