Hyppää sisältöön

Muuntunut sikainfluenssa aiheuttanut kymmeniä vakavia sairastumisia

Sikainfluenssavirus on muuttanut muotoaan parissa vuodessa. Virus on aiheuttanut paljon influenssatapauksia tänäkin talvena, mutta ei samalla tavalla kuin pari vuotta sitten pandemian riehuessa ympäri maailmaa.

Kuva: Yle / Niko Mannonen
Stina Brännare

Sikainfluenssan muuntunut virus on aiheuttanut kymmenittäin vakavia sairastumisia jopa aivan terveiden aikuisten keskuudessa.

Helsingissä on hoidettu  potilaita jo parina talvena teho-osastolla erittäin vaikean hengitystieinfektion takia. Myös Turussa ja Tampereella on ollut joitakin tapauksia. Oulussa vuodeosastolla on ollut hoidettavana kolmisenkymmentä potilasta.

Vaikka sikainfluenssa herättää kauhukuvia parin vuoden takaisesta laajasta epidemiasta, nyt ei ole kyse saman mittaluokan asiasta kuin pari vuotta sitten ollut pandemia.

"Ei erityisen ärhäkkää virusta liikkeellä"

Mitään erityisen ärhäkkää virusta ei ole ollut liikkeellä lokakuussa alkaneella influenssakaudella , sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Kovaa kuumetta, yskää ja kovaa kurkkukipua se on aiheuttanut.

- Meillä vallitseva virus on tyyppiä H1N1, joka on sikainfluenssavirus, mutta se on meillä hieman muuttuneena, niin kuin virukset aina vuosien mittaan muuttuvat. Se on aiheuttanut näitä influenssatapauksia, sanoo Kuusi THL:stä.

Terveitä aikuisia sairastunut vakavasti

Virus on kuitenkin sairastuttanut jo parin vuoden ajan terveitä nuoria aikuisia. Esimerkiksi Meilahden sairaalan infektio-osastolla on ollut tänä talvena hoidettavana parikymmentä vakavaan hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta tehohoidossa. Vakavia sairastumisia on olllut jo parin vuoden ajan, kertoo HUSin infektio-osaston ylilääkäri Asko Järvinen.

- Sikainfluenssan jäljiltä on siirrytty tilanteeseen, jossa tällaisia vakavia sairastumisia on enemmän. Voidaan sanoa, että se on uusi ilmiö. Ennen sikainfluenssaa ei juurikaan teho-osastoilla näkynyt influenssapotilaita. Nyt vaikuttaa siltä, että vuosittain on ollut ihna perusterveitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet teho-osastolle vaikean influenssan vuoksi. 

Järvisen mukaan virustyyppi on uusi ja kykenee aiheuttamaan alempana hengitysteissä viruksen aiheuttaman keuhkokuumeen. Ja nyt ei puhuta vanhusväestöstä, joka on tavallisesti influenssan merkittävin kohderyhmä.

Tapauksia on ollut Pohjois-Pohjanmaan , Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä kymmeniä. Erikoislääkäri Pertti Arvola Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että heidän noin kymmenestä tehohoidossa olleesta tapauksesta pari on ollut lastakin. Vakavasti sairastuneista pari johtuu muusta viruksesta. 

- Pääasiassa kyse on kuitenkin alle 65-vuotiaista työssä käyvistä aikuisista, jotka ovat sairastuneet. Toisaalta ehkä nyt diagnosoidaan paremmin, hän arvelee.

Varsinais-Suomessa vaikeaan influenssaan sairastuneita on vain pari, kertoo infektiolääkäri Harri Marttila Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. 

Rokotusinto hiipunut?

THL:stä kerrotaan, että rokotetta on jaeltu kuntiin suunnilleen saman verran kuin aikaisemminkin mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka paljon näistä annoksista todella on annettu. Yleisvaikutelma on, että mitään romahdusta ei ole tapahtunut mutta jonkin verran rokotusten ottaminen on laskenut.

Ainoastaan Vantaalta on saatu tiedot, keille rokotus on annettu.Ja rokotushalukkuuus on ainakin siellä jonkin verran vähentynyt; alle 3-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden joukossa rokotuskattavuus on vähentynyt 5-7 prosenttiyksikköä.

Kun varuskunnissakin on alettu rokottaa varusmiehiä sikainfluenssaepidemian jälkeen, väestössä on yhä laajempi rokotussuoja. Tosin muuntunutta virustyyppiä vastaan pitää antaa uudet rokotteet, sillä vanha ei anna kovin pitkää suojaa.

Influenssakausi on pian ohi

Toinen vielä ihmisiä vaivaava tämän influenssakauden virus on norovirus, joka aiheuttaa vieläkin ripulia ja oksentelua. Sitä on ollut melko runsaasti,  ja se on myös aiheuttanut jonkun verran laitosepidemioita. Se ei kuitenkaan ole aiheuttanut niin pahaa epidemiaa kuin pelättiin.

- Täksi kaudeksi tuli uudentyyppinen norovirus, ja epäiltiin että olisi voinut olla hankalampikin talvi sen suhteen. Laitoksia ei kuitenkaan ole tarvinnut sulkea, että niin massiiviesta taudista ei ole ollut kyse, sanoo Kuusi.

Norovirus jylllää vielä edelleen, mutta sekin hiipunee hiljalleen, kuten kausi-influenssoilla on tapana, kun kevät tulee ja talvi väistyy.

- Vielä saattaa tulla jonkinlainen B-influenssapiikki, mutta kovin merkittävää siitä ei kuitenkaan odoteta, arvelee ylilääkäri Järvinen Meilahden infektio-osastolta. Yleensä influenssakausi hiipuu huhtikuun alkupuolella, hän huomauttaa.

Asiantuntijat huomauttavat, että tehokkain tapa suojautua influenssalta ovat rokotteet. Käsienpesu tietysi myös auttaa. Ylilääkäri Järvinen kehottaakin myös riskiryhmään kuulumattomia rokotuttamaan itsensä vastaisuuden varalle. 

Suosittelemme sinulle