Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kokoomuksen kannatus alle 20 prosentin, keskusta ja perussuomalaiset SDP:n ohi

Kokoomus on edelleen suosituin puolue, mutta sen kannatus on pudonnut ensi kerran vuosikausiin alle 20 prosentin. Perässä tulevien kolmen seuraavaksi suurimman puolueen järjestys muuttui Yle Uutisten maaliskuun kannatusmittauksessa. Kolmikon kannatuksessa tapahtuneet muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaaliin.

Suurten puolueiden puoluekannatusarviot, maaliskuu 2013.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen kannatus on laskenut kuukaudessa tasan prosenttiyksikön 19,8 prosenttiin, selviää Yle Uutisten Taloustutkimuksella maaliskuussa teettämästä kannatusmittauksesta. Kokoomus on silti edelleen selvästi kannatusmittauksen suurin puolue.

Sosiaalidemokraatit tippui neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. SDP:n kannatuslukema oli tasan 18 prosenttia. Laskua helmikuun mittauksesta oli 0,2 prosenttiyksikköä.

SDP:n ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi kiilasi perussuomalaiset 18,4 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan 0,3 prosenttiyksikköä helmikuusta.

Keskusta kasvatti kannatustaan runsaalla prosenttiyksiköllä (1,1) ja oli 18,3 prosentin kannatuksella kolmanneksi suurin puolue.

Kokoomuksen kannatus oli vuosikausiin ensimmäistä kertaa alle 20 prosentin.

- Ehkä hallitusvastuu painaa hallituspuolueita, ja oppositio pääsee käyttämään ääntään, selittää Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Jari Pajunen.

Vihreiden kannatus kasvoi Hautala-kohusta huolimatta

Kannatustaan kasvattivat myös vihreät 9 prosenttiin ja vasemmistoliitto 8,5 prosenttiin. Molempien kannatus kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä.

Vihreät pystyi nostamaan kannatustaan, vaikka puolue rypi mittauksen aikaan kehitysministeri Heidi Hautalan remonttikohun pyörteissä. Pajusen mukaan suosion säilymistä selittää vihreiden puolueuskollisuus.

- Vihreiden kannattajakunnassa varmasti on aika uskollista väkeä, joten tällaiset pikemminkin tiivistävät kuin karkottavat äänestäjiä. Siellä on vähemmän sellaista liikkuvaa äänestäjää, pohtii Pajunen.

RKP:n kannatus laski 0,2 prosenttiyksikköä 4,1 prosenttiin ja kristillisdemokraattien kannatus laski 0,1 prosenttiyksikköä 3,1 prosenttiin.

Kyselyssä haastateltiin 2 450 henkilöä 11. - 27. maaliskuuta. Kyselyn virhemarginaali on noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa. Korjauskertoimien ansiosta tulos on kuitenkin käytännössä tarkempi kuin pelkkä tilastollinen virhemarginaali osoittaa.

Suosittelemme