Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Omakotitalon putkiremonttia on turha pelätä

Omakotitalojen putkiremontit ovat otsikoissa olevia kerrostaloremontteja sujuvampia, sanoo alan yrittäjä. 1970-80 -lukujen taloissa putkiremontit alkavat olla nyt ajankohtaisia ja asukkaan kannattaa olla asialla mieluummin etuajassa kuin liian myöhään.

ruosteisia viemärin kappaleita
Kuva: Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kerrostalojen putkiremontit ovat asunnonomistajan painajainen - ainakin siinä vaiheessa, kun remonttia vasta suunnitellaan ja kaikki kustannuksista toteutukseen on epävarmaa. Putkiremontti on kallis ja rempan aikaan asunnossa ei voi asua, pelotellaan.

Omakotitalojen putkiremontit ovat harvemmin otsikoissa, mutta todellisuutta nekin ovat silti.

Omakotitalossa homma on paljon helpompi.

Masa Paavola, putkiurakoitsija

- Jos asuu 1970-80 -luvun omakotitalossa, jossa ei ole vielä rempattu, niin kannattaa ottaa yhteyttä putkiasennuksia tekeviin firmoihin putkiremonttiasioissa, sanoo yrittäjä, putkiurakoitsija Masa Paavola Ilmajoen Putkirakentajat Oy:sta.

Omakotitalon putkiremontti on ohi viikossa ja maksaa keskimäärin 4000-7000 euroa. Hinta riippuu mm. vesipisteiden lukumäärästä ja sijainnista rakennuksessa.

- Kerrostaloremonteista uutisoidaan ja se aiheuttaa ennakkoluuloja kaikkia putkiremontteja kohtaan. Omakotitalossa homma on paljon helpompi, Paavola toteaa.

Asukkaat asialla

Putkiremonttiasiakkaat ovat kahdenlaisia. Joko remonttitarvetta ennakoivia tai sellaisia, joiden kiinteistössä vahinko on jo sattunut.

- Ennakoivassa tapauksessa käydään asiakkaan luona, tsekataan paikat ja tehdään tarjous remontista. Jos vahinko on jo sattunut, on pyrittävä vaan minimoimaan vahingot, Masa Paavola selittää.

- Jos ostaa tämmöisen vanhemman talon, kannattaa talosulun paikka tarkastaa ostohetkellä, että saa tarpeen tullen vedentulon poikki, Paavola vinkkaa.

Kriittisiä vesivahinkokohtia ovat perinteisesti pesuhuoneet.

- Kaikki putket, jotka ovat rakenteissa eivätkä ole suojaputkessa, Masa Paavola tietää.

Vesimittarin vilkaisusta silloin tällöin ei ole asukkaalle haittaa. Päinvastoin.

- Jos vesimittari pyörii, vaikka hanat eivät ole auki, eikä vuotoa vessanpönttöön tai jostain hanasta löydy, voi jo soittaa ammattilaiselle, joka tulee tarkistamaan, mistä on kyse, Paavola neuvoo.

Suosittelemme sinulle