Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Missä ovat osinkoverolaskelmat?

Valtiovarainministeriö kieltäytyy antamasta osinkoverouudistuksen vaikutusarvioita julkisuuteen. Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan Paavo Arhinmäen olisi pitänyt tietää, kuinka moneen ihmiseen osinkoverouudistus vaikuttaa.

Ville Niinistö, Jutta Urpilainen, Jyrki Katainen, Paavo Arhinmäki ja Päivi Räsänen kehysriihen lehdistötilaisuudessa Säätytalolla.
Ville Niinistö (vas.), Jutta Urpilainen, Jyrki Katainen, Paavo Arhinmäki ja Päivi Räsänen kehysriihen lehdistötilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 21. maaliskuuta. Kuva: Yle
Heidi Asplund
Avaa Yle-sovelluksessa

Yritysverouudistus vaikutti alun perin hyvältä. Kaikki saavat jotain ja tuloerot pienenevät. Mutta sitten kävikin ilmi, että jotkut saavat paljon enemmän kuin muut. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) myönsi ensimmäisenä ministereistä, ettei kaikki mennytkään putkeen. Päätöksen avulla suurimpien osinkojen saajat saavat veroalen.

Arhinmäen mukaan kehysriihessä puhuttiin uudistuksen yhteydessä vain parista yrityksestä, joiden osinkojen verotusta uudistus pienentäisi. Yritysten määrästä ei ole vieläkään tietoa, mutta tuhansien suurimpien osinkojen saajien verotus pienenee. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä Arhinmäen olisi pitänyt tietää tämä.

- Itse asiassa tämä osinkoveron kohtaanto ei voinut mitenkään olla kellekään yllätys. Kun tämä hallitus alensi tätä niin sanotun verovapaan osingon alarajaa, niin silloinhan näimme, että se kosketti noin 10 000 osingonsaajaa. Sehän on ollut kaikilla hallituspuolueilla tiedossa.

Veromenetykset ehkä jopa satoja miljoonia

Valtiovarainministeriö on Yle Uutisten tietojen mukaan laskenut viime viikolla, millaiset vaikutukset osinkoverouudistuksella olisi. Näitä laskelmia ei kuitenkaan saa mistään. Eri asiantuntijatahojen arvioiden mukaan eniten osinkoja saavien verot tippuvat jopa 40 000 euroa vuodessa. Pääministerin esittämällä 10 000 osingonsaajan joukolla valtion veromenetys olisi tällöin jopa 400 miljoonaa euroa.

Virallisia arvioita ei ole saatu julkisuuteen, yrityksistä huolimatta.

Pääministeri sanoo saaneensa osinkoveropäätöksen avuksi laskelmia valtiovarainministeriöstä. Kun taustalaskelmia ministeriöstä pyytää, sieltä sanotaan, ettei heillä ole faktoja, ainoastaan arvioita eikä niitä anneta julkisuuteen ennen kesää.

Pääministeri Katainen kuitenkin luottaa valtiovarainministeriön lukuihin.

- Ei ole olemassa mitään sellaista yhtä oikeaa lukua, mikä osoittautuu oikeaksi seuraavat sata vuotta eteenpäin. Pitää uskoa joihinkin asioihin ja minä uskon työpaikkoihin, hän totesi asiasta kysyttäessä.

"Olen tehnyt kotiläksyni"

Etenkin kokoomuksen kansanedustajat nälvivät Arhinmäkeä siitä, että tämä oli mukana päättämässä asiasta, jota ei ymmärtänyt. Tänään pääministeri Katainen yhtyi kuoroon mukaan.

- Tietenkään ei voi mennä kollegojen tietotasoa arvioimaan, mutta nämä perusperiaatteet näissä verouudistuksissa ovat olleet jo monien vuosien aikana tiedossa. Minä ainakin olen tehnyt kotiläksyjä hyvin paljon. Tietoa saadaan valtiovarainministeriöstä ja muulta ja sitten täytyy osata ajatella itse, hän näpäytti.

Suosittelemme