Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ahma varasti ja piilotti kaksi moottorisahaa

Joensuun Kummussa koettiin hyvin erikoinen moottorisahavarkaus. Hakkuutyömaalta kadonneitten kahden moottorisahan varkaaksi paljastui ahma. Petoeläin oli kuljettanut kevyemmän sahan 400 metrin päähän ja pureskellut sahan muoviosat käyttökelvottomaksi ja vielä peitellyt "saaliin".

Ahman syömä moottorisaha.JPG
Kuva: Vesa Väänänen
Tapio Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun Reijolassa asuva Vesa Väänänen on kokenut erämies ja kuuluu SRVA -päivystysrinkiin, joka auttaa poliisia riistanjäljitystehtävissä. Maaliskuun lopulla Vesan puhelin soi, tällä kertaa tehtävä kuulosti hieman erikoiselta:

- SRVA:n yhdyshenkilö soitti, että hakkuutyömaalta on varastettu kaksi moottorisahaa, pitäis saada rosvot kiinni. Ensi alkuun tietysti pohdimme, että tämähän poliisiasia. Jäljistä oli kuitenkin voitu päätellä, että kyseessä on nelijalkainen varas.

Vesa Väänänen ja joukko asianosaisia meni rikospaikalle, Joensuussa Pyhäselän Kummun alueella olevalle metsätyömaalle. Sahat oli jätetty työmaalle yön yli odottamaan seuraavaa työpäivää. Paikan päältä ei sahoja löytynyt, sen sijaan löytyi ahman jäljet.

- Paikallisen metsästysseuran mies lähti seuraamaan jälkiä ja löysi toisen sahan 400 metrin päästä. Toinen, painavampi saha löytyi noin 80 metrin matkan päästä. Molemmat sahat olivat saaneet maistaa ahman hammasta, kaikki sahan muoviosat oli pahoin purtu rikki. Toisen sahan ahma oli vielä peittänyt.

Ahma mieltynyt bioöljyyn?

Vesa Väänänen epäilee, että Kummussa tuhojaan tehnyt ahma on jossakin elämänsä vaiheessa päässyt maistamaan rypsipohjaista teräketjuöljyä.

- Ehkä se yhdistää moottorisahan tuoksun bioöljyyn. Varastetuissa sahoissa ei ollut bioöljyä, vaan tavallista öljyä.

Ahma kurkkii vierailijoita Pajarinhovin eläinpuistossa.
Tämä ahma ei pääse moottorisahavarkaisiin, vaan viihtyy Pajarinhovin eläinpuistossa Kuva: YLE / Mari Itkonen

- Sahavarkaissa käynyt ahma oli ilmeisesti sotkenut turkkinsa, sillä se oli jälkien perustella kieriskellyt lumessa reissun päätteeksi melkoisesti, nauraa Vesa Väänänen. 

Ahma on ollut rauhoitettu Suomessa vuodesta 1982. Tällä hetkellä Suomessa on vajaat 200 ahmaa, kanta on ollut hiljakseen elpymässä, arvioi erikoistutkija Ilpo Kojola.

Suosittelemme