Hyppää sisältöön

Historian suurin paljastus veroparatiiseista: Tietoja myös suomalaisyhtiöistä

Paljastus perustuu 2,5 miljoonaan salaiseen asiakirjaan, jotka on saanut käyttöönsä Yhdysvalloissa toimiva tutkivien toimittajien keskus. Ylen MOT-ohjelma paljastaa suomalaisyhtiöt.

Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyöjärjestö on löytänyt tietoja yli sadasta tuhannesta veroparatiisiyhtiöstä kautta maailman. Paljastus on historian suurin.

Paljastus perustuu 2,5 miljoonaan salaiseen asiakirjaan, jotka on saanut käyttöönsä Yhdysvalloissa toimiva tutkivien toimittajien keskus ICIJ (International Consortium of Investigative Journalism). Suomessa rinkiin kuuluu Yleisradion MOT-ohjelma.

Asiakirjoista käy ilmi, että veroparatiiseissa toimivat niin kansainväliset asekauppiaat kuin Wall Streetin keinottelijat ja venäläiset miljardööritkin – sekä aivan tavalliset yritykset. Kaikkiaan paljastus koskee yli 122 000:ta yritystä, joilla on toimintaa veroparatiiseissa.

Vuoto sisältää tietoja myös suomalaisista yrityksistä. MOT: Postia veroparatiisista -ohjelma paljastaa suomalaisyhtiöt maanantaina 8. huhtikuuta.

- En ole koskaan aiemmin nähnyt mitään tällaista. Tämä salainen maailma on vihdoin paljastunut, kanadalaisen Queen'sin yliopiston juridiikan professori ja veroasiantuntija Arthur Cockfield sanoo yleisradioyhtiö CBC:lle.

CBC on ICIJ:n kumppani Kanadassa. Kaikkiaan paljastusringissä on 86 toimittajaa 46 eri maasta.

ICIJ on saanut asiakirjat kahdesta suuresta veroparatiisipalveluja myyvästä yhtiöstä. Commonwealth Trust Network toimii Brittiläisillä Neitsytsaarilla Karibialla, kun taas Portcullis Trust Net -yhtiön kotipaikka on Singaporessa.

Vuoto sisältää muun muassa sähköposteja, yritysten sisäisiä asiakirjoja ja tilinpäätöstietoja. Vuodettuja asiakirjoja on kaikkiaan 260 gigatavun verran. Näin laskettuna se on 160 kertaa suurempi kuin WikiLeaksin vuonna 2010 julkistama Yhdysvaltain diplomaattisähkeiden vuoto.

Minna Knus-Galán
Yle MOT

Suosittelemme sinulle