Hyppää sisältöön

Jasper Pääkkönen: Ministeriö yritti hiljentää kalastuskiintiökritiikin

Intohimoinen vapaa-ajan kalastaja, näyttelijä Jasper Pääkkönen on kritisoinut blogikirjoituksissaan Suomen kalastuspolitiikkaa. Pääkkösen mukaan maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet järjestivät tapaamisen, jossa toivottiin turhan kirjoittelun loppuvan koska se häiritsi ministerin työtä.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen
Näyttelijä Jasper Pääkkönen. Kuva: Mika Kanerva
Hinni Aarninsalo

Vuoden kalamieheksi tänä vuonna valittu Jasper Pääkkönen sai viime syksynä kutsun maa- ja metsätalousministeriöön keskustelemaan julkisesti esittämästään kritiikistä Suomen kalastuspolitiikkaa kohtaan.

Pääkkönen oli kritisoinut Uuden Suomen blogissaan mm. uhanalaisen Itämeren lohen liian suuria kalastuskiintiöitä.

- Virkamiehet sanoivat minulle suoraan, että toivottavasti turhasta konfrontaatiosta ja kirjoittelusta päästään eroon. Kaikki lohikirjoittelu kuulemma häiritsi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) työtä. Lisäksi sanottiin, ettei aihetta kannata turhaan politisoida, koska lohet eivät kuitenkaan käy äänestämässä, Pääkkönen kertoo.

Pääkkönen oli kommenteista lähinnä huvittunut.

- Tämä on loistava osoitus siitä, että kirjoituksillani on ollut merkitystä. Sosiaalisen median kautta on siis mahdollista vaikuttaa.

Itämeren lohen saaliskiintiötä on Pääkkösen mukaan ehdottomasti leikattava.

- Kaikki saatavilla olevat tutkimukset osoittavat, että lohikiintiöitä tulisi pienentää merkittävästi, jotta kanta elpyisi. Maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin vuosia katsonut Suomen voivan kalastaa kaksin- tai jopa nelinkertaisen määrän tutkijoiden arvioon verrattuna, Pääkkönen sanoo.

Tälle vuodelle ministeriö esitti kaksinkertaista kiintiötä tutkijoiden arvioon nähden. Suuren valiokunnan päätös kuitenkin muutti Suomen virallista kantaa tutkijoiden suositusten mukaiseksi.

Kalastuskiintiöitä laajempi ongelma

Pääkkönen painottaa ongelman olevan lohen kalastuskiintiöitä laajempi asia. Suomessa on 12 uhanalaista kalalajia tai -muotoa, joita ei voida suojella luonnonsuojelulain puitteissa, sillä niihin kohdistuva kalastuspolitiikka on maa- ja metsätalousministeriön käsissä.

- Haluaisin tietää, miksi maa- ja metsätalousministeriö ei ole tehnyt minkäänlaisia suojelutoimia esimerkiksi äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen eteen? On käsittämätöntä, että äärimmäisen uhanalaisen kalan tappamisesta palkitaan - siitä saa torilla kolmekymppiä kilolta. Ihmisellä ei mielestäni saa olla oikeutta tuhota minkään eläinlajin olemassaoloa, Pääkkönen toteaa.

Kalakantojen katoamisella on myös suuri vaikutus kokonaisten vesistöjen ekosysteemiin.

Pääkkösen mielestä uuden kalastuslain valmistelussa tulisi ottaa lähtökohdaksi, että uhanalaisten luonnon kalojen kaikenlainen pyynti tulisi kieltää. Saaliksi saisi ottaa vain istutettuja, eväleikkauksella tunnistettavia kaloja.

Uusi kalastuslaki astuu voimaan aikaisintaan vuonna 2014.

Illan A-Studio: Streamissä Pääkkösen kommentteihin vastaa maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Markku Aro. Studiossa myös Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen.

Pääkkösen kommentteja kuullaan lisää Skypen välityksellä. Skype-haastattelussa myös ammattikalastaja Heikki Salokangas.

Twitter: #a_stream

Otsikkoa muutettu 13.27: Jasper Pääkkösen mukaan ministeriö yritti hiljentää kalastuskiintiökritiikin

Suosittelemme sinulle