Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Viimeksi näin hampaani jäniskoiran suussa"

Hammasproteeseja katoaa vessanpönttöön, lenkkipolulle, kadulle ja ties minne. Kajaanilaismies säpsähti löydettyään alahampaat kadun varrelta. Proteesit ovat kalliita hukattavaksi.

Tipahtaneet alaleuan tekohampaat on nostettu kadunvarren putken päähän.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Antti Kettumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kajaanilainen Vilho Juntunen päätti lähteä keskiviikkona 3. huhtikuuta lenkille. Muutaman kilometrin jälkeen hän yllättyi, kun kadulla tuli vastaan hammasrivistö. Hän mietti tovin, mitä tehdä alahammasproteesille.

Meinasin viedä poliisin löytötavaratoimistoon, mutta ajattelin, että siellä on jo säkillinen hampaita.

Vilho Juntunen

- Meinasin viedä poliisin löytötavaratoimistoon, mutta ajattelin, että siellä on jo säkillinen hampaita. Sitten huomasin tuossa liikennemerkin tolpan, ja nostin ne siihen. Ajattelin, että jos joku muistaa kävelleensä Ratakatua pitkin ja puhaltaneensa hampaat suusta, niin löytää omansa helpommin tästä.

Vilho Juntunen uskoo hammasrivistönsä hukanneen kävelleen ehkä "pikkutunneilla" edellisenä viikonloppuna eli pääsiäisen aikana.

- Varmaan oli niin pimeää, ettei löytänyt. Luulisi ainakin tietävänsä, että alahampaat ovat hukassa. Soisin, että omistaja löytäisi ne tuosta putken nokasta.

Mikäli hammasproteesia ei haeta maanantaina (8.4.) puoleen päivään mennessä mennessä, ne toimitetaan Kainuun poliisin löytötavaratoimistoon.

Proteeseja katoaa paljon

Erikoishammasteknikko Kimmo Kasurinen valmistaa hammasproteeseja Kajaanissa. Viidestä kymmeneen asiakasta kadottaa vuosittain proteesin syystä tai toisesta, ja niiden tilalle pitää tehdä uusi. Proteesi saattaa kadota helposti vanhemmalla ihmisellä inhimillisistä syistä.

Erikoishammasteknikko Kimmo Kasurinen työjelemässä proteesipajallaan.
Kuva: Antti Kettumäki / Yle

- Yleensä ne vain häviävät kotona tai sitten ne ovat tippuneet lumihankeen tai järveen, eikä niitä löydetä. Joskus koirakin voi ne syödä ja sairaaloihin niitä häviää myös, kertoo Kimmo Kasurinen.

Hammasproteesit eli kansankielellä "tekohampaat" ovat kalliita. Ala- tai yläproteesi maksaa noin 500 euroa ja molemmat yli 800 euroa.

- Joskus asiakkaat saavat kotivakuutuksesta uudet tilalle, jos on joutunut äkillisesti oksentamaan ja on ehtinyt vetämään pöntön.

Keskeneräiset hammasproteesit hymyilevät erikoishammasteknikon pöydällä.
Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Asiakkailla on yleensä aina jonkinlainen selitys, miten proteesi on kadonnut. Hauskojakin tarinoita on.

- Eräs asiakas oli nähnyt viimeisen kerran hampaansa jäniskoiran (ajokoiran) suussa, ja sen jälkeen koira lähti vetämään, eikä hampaita enää sen koommin nähty, naurahtaa Kasurinen.

Suosittelemme