Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kookosöljyn terveysvaikutukset jakavat mielipiteitä

Monen kylpyhuoneesta ja keittiöstä löytyy purkki kylmäpuristettua kookosöljyä. Moneen soveltuva ihmeöljy jakaa kuitenkin mielipiteitä. Joidenkin mielestä öljy sopii osaksi terveellistä ruokavaliota, tutkijan mielestä taas tieteellistä näyttöä ei ole tarpeeksi.

Kookospähkinöitä
Kuva: Yle / Johanna Kasvinen
Johanna Kasvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kookosöljyn monikäyttöisyys ja terveysvaikutukset saavat monelta kehuja. Kylmäpuristetun öljyn kehutaan pehmentävän karheammankin ihon. Jotkut käyttävät sitä keittiön puolella paistorasvana ja joillekin sen sisältämä lauriinihappo on tuonut helpotuksen vatsavaivoihin, kertoo Suvi Saarainen ekokauppa Ruohonjuuresta.

- Kookosöljy on yksi myydyimpiä tuotteitamme kuukausittain ja on ollut Top 10 -listallamme jo pari vuotta. Kyseessä ei siis ole mikään yhden kauden hitti, ja koko ajan löytyy myös lisää ensikertalaisia, jotka ovat vasta löytäneet tuotteen.

Ulkoisesti käytettynä moni on löytänyt kookosöljystä avun esimerkiksi ihon tai hiusten huonoon kuntoon.

- Monet asiakkaat ovat kertoneet päässeensä vaikeastakin ihottumasta öljyn avulla ja varsinkin päänahan alueelta, jota on hankalampi hoitaa sekä sellaisissa tapauksissa, joissa kaikki muut keinot on jo kokeiltu, kuvailee Saarainen.

Saarainen uskoo kookosöljyn hyvää tekevän vaikutuksen perustuvan lauriinihappoon, jota kylmäpuristetussa kookosöljyssä on runsaasti.

- Lauriinihappoa erittyy ihmisessä luonnostaan esimerkiksi äidinmaitoon ja sillä on tulehduksia ehkäisevä ja niiltä suojaava vaikutus.

Munkkirasva on eri ainetta

Luontaistuotekaupoista löytyvää kylmäpuristettua kookosöljyä ei pidä sekoittaa palmuöljyyn, eikä elintarvikekaupoista löytyvään kookosrasvaan, jota myös munkkirasvaksi kutsutaan.

- Ihmiset herkästi sekoittavat nämä, ja tämä onkin syynä kookosöljyn huonoon maineeseen. Kookosrasva kun on silkkaa transrasvaa, Saarainen muistuttaa.

Kookosöljyn ravitsemuksellisesta terveellisyydestä ei olla yksimielisiä. Tutkija Jukka Suomela Turun yliopiston bio- ja elintarvikekemian laitokselta epäilee syyksi tieteellisen näytön puutetta.

- Tieteellistä näyttöä ja yksityiskohtaisia tutkimuksia on kovin vähän, joiden pohjalta voisi mitään kovin vahvaa väittää. Kookosöljyssä on joitakin komponentteja, jotka voisivat olla hyödyllisiä, esimerkiksi keskipitkiä rasvahappoja. Kääntöpuoli on, että siitä löytyy myös kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, joskin kookosöljyssä se on tutkimuksellisesta näkökulmasta melko neutraalia.

Suomelan mukaan öljyn kylmäpuristaminenkaan ei tee siitä vielä terveellistä.

- Kylmäpuristaminen ei suoranaisesti vaikuta rasvakoostumukseen paljoakaan. Lämpötila on toki prosessissa melko alhainen, jolloin koostumus säilyy luonnollisempana.

Turhaa demonisointia vältettävä

Tutkija Jukka Suomelan mukaan liiallisia yksinkertaistamisia kannattaa välttää, kun puhutaan kookosöljyn vaikutuksista.

- Öljyn laskeva vaikutus kolesterolitasoon on esimerkiksi mielestäni virheellinen väite, mutta täytyy muistaa, että jos kolesteroli nousee, niin samalla myös HDL-kolesteroli voi nousta, mikä on hyvä asia.

Apteekin valikoimista kookosöljytuotteita ei Suomessa kuitenkaan löydy.

Toisaalta tulisi välttää yksittäisten komponenttien demonisointiakin, jota helposti tehdään. Nostetaan hyvin vahvasti esiin jokin tuote, joka parantaa tai toisten mielestä tekee sairaaksi. Tämä pätee myös kookosöljyyn.

Jukka Suomela

- Tieteellisen näytön puute on varmasti syynä tähänkin. EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei ole esimerkiksi hakenut kookosöljylle suoranaisesti terveysväitteitä, ja se on kuitenkin kaukana lääkkeestä, Suomela perustelee.

Usein kylmäpuristetun kookosöljyn kohdalla vedotaan siihen, että jo alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä ja olleet sen ansiosta terveitä.

- Tässä kohtaa tulee muistaa ruokavalion kokonaisvaltaisuus ja vaikutus. Toisaalta tulisi välttää yksittäisten komponenttien demonisointiakin, jota helposti tehdään. Nostetaan hyvin vahvasti esiin jokin tuote, joka parantaa tai toisten mielestä tekee sairaaksi. Tämä pätee myös kookosöljyyn, Suomela muistuttaa.

- Aika näyttää, josko tutkimukset vahvistavat kookosöljyn parantavia vaikutuksia. Jään itse ainakin mielenkiinnolla seuraamaan, mitä sosiaalisessa mediassa keskustellaan öljystä, ja miten tutkimuksen saralla tuotteesta kiinnostutaan.

Suosittelemme sinulle