Hyppää sisältöön

Urpilainen paheksuu Itellan kytköstä veroparatiisiin - vaatii toimia

Hallituksen tulee laatia valtionyhtiöille veroparatiiseja koskevat ohjeistukset tai säännöt, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Ylen A-studiossa.

Kuva: Yle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä ei ole sopivaa, että valtionyhtiöillä on tytäryhtiöitä veroparatiiseissa. Valtionyhtiö Itellan Brittiläisillä Neitsytsaarilla oleva tytäryhtiö nousi keskusteluun, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi kansainvälisestä asiakirjavuodosta. Yhtiö itse on aiemmin kertonut omistuksesta tilinpäätöksessään.

- Pitäisin tärkeänä sitä, että valtionyhtiöt voisivat olla esimerkkeinä muulle yritystoiminnalle. Senkin takia on erityisen paheksuttavaa, että Itella omistaa osakeyhtiön veroparatiisissa, Urpilainen sanoo Ylen A-studiossa.

- Henkilökohtaisesti näen, että veroparatiisit ovat suomalaisen hyvinvointivaltion yksi keskeinen tulevaisuuden uhka, jos yritykset siirtävät verotustaan ja toimintaansa veroparatiiseihin.

Urpilainen kertoo yllättyneensä Itellaa koskevasta tiedosta. Hän kuitenkin pitää jopa todennäköisenä, että on myös muita valtionyhtiöitä, jotka toimivat jollain tavalla veroparatiiseissa.

- Sen takia mielestäni tämänkaltainen paljastus on erittäin tervetullut, vaikkakin vastenmielinen, Urpilainen toteaa.

Hallitukselta säännöt valtionyhtiöille

Urpilaisen mielestä hallituksen tulisi laatia valtionyhtiöille jonkinlaiset säännöt ja toimenpideohjeet veroparatiiseja koskien. Hän mainitsee keskeiseksi asiaksi maakohtaisen raportointivelvollisuuden eli että yhtiöt joutuisivat raportoimaan toiminnastaan maakohtaisesti.

Urpilainen ulottaisi säännöt alkuun valtion sataprosenttisesti omistamiin yhtiöihin, ja vähitellen samaa käytäntöä voisivat noudattaa myös valtion vähemmistöyhtiöt sekä suomalainen yrityselämä laajemmin.

"Paljastukset luovat paineita"

Urpilainen toivoo Itellalta julkista selitystä tilanteesta, minkä lisäksi hän pitää toivottavana, että postiyhtiön veroparatiiseissa olevat tytäryhtiöt purettaisiin mahdollisimman nopeasti.

Itellan veroparatiisikytky on peräisin suuresta yrityskaupasta, kun postiyhtiö osti venäläisen logistiikkakonsernin National Logistic Companyn vuonna 2008. Itella Logistiikan Venäjän-johtaja Vesa Vertanen kertoo MOT:lle, että Neitsytsaarten yhtiön pitäisi olla järjestelty pois yhtiön rakenteesta tämän vuoden kuluessa.

Urpilainen kiittelee tutkivaa journalismia siitä, että nostamalla asian julkisuuteen siitä syntyy julkista keskustelua. Sitä kautta poliittisille päätöksentekijöille tulee lisää painetta puuttua kansainväliseen ongelmaan.

Urpilainen pitää tärkeänä sitä, että EU:n alueella pystyttäisiin purkamaan pankkisalaisuuksia sekä kehittämään kansainvälisiä verosopimuksia niin, että veronkierto tai nollaverotus ei olisi mahdollista.

Suosittelemme sinulle