Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Verkot pois norppavesiltä, ettei kuutti sukella surmaansa

Verkkokalastus päättyy Saimaan norppavesillä ensi sunnuntaina. Kylmät säät ovat pitkittäneet jäiden lähtöä, mutta kuuttien liikkuma-alue ja aktiivisuus kasvavat kuitenkin parhaillaan. Kuuteilla on erityisen suuri riski tarttua verkkoihin ensimmäisillä sukellusretkillään.

Saimaannorppa jäällä.
Saimaannorppa jäällä. Kuva: Jouni Koskela
Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Verkkokalastusrajoitusaika jatkuu kesäkuun loppuun saakka, mutta ELY-keskus suosittaa kriittistä suhtautumista verkkokalastukseen myös heinä-elokuun aikana.

Verkkokalastuksesta pidättäytyminen on jo norppavesien kalastajille tuttua, mutta parhaillaan kampanjoidaan myös norppaturvallisen katiskapyynnin puolesta. Kuutti voi hukkua katiskaan, jos katiskassa ei ole nielurajoitinta.

Viime vuosina Saimaalla toteutetut kalastusrajoitusalueiden laajennukset ovat Etelä-Savon ELY-keskuksen mukaan tehonneet: Kuuttien pyydyskuolleisuutta on saatu vähenemään ja norppakanta on vahvistunut. Silti esimerkiksi viime kesänä sattui useita kuuttien verkkokuolemia heti kieltoajan päättymisen jälkeen.

Metsähallitus arvioi, että norppia on tällä hetkellä yli 300. Luminen talvi on ollut norpalle suotuisa, ja lähiviikkoina alkava pesälaskenta antaa jälleen lisätietoa kannan kehityksestä.

Suosittelemme sinulle