Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Me niitä urpoja ollaan"

Saamelaisneitojen tähdittämä komediasarja Märät Säpikkäät jatkuu Ylen TV2:lla. Helsingissä koheltavia naisia esittävät Suvi West ja Kirste Aikio.

Saamelaistyttöjen huumorisarja Märät säpikkäät herätti huomiota ensimmäisellä tuotantokaudella. Sama tahti jatkuu, lupaavat Suvi West ja Kirste Aukio.
Nora Kajantie
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääsiäisen tienoilla saamelaisten pääkaupungissa Kautokeinossa säpikkäät ovat kovassa käytössä. Suvi West ja Kirste Aikio vertaavat säpikkäitä stay up -sukkahousuihin.

- Ihmiset menevät naimisiin sen takia, että saavat laittaa jalkaan säpikkäät, naurahtaa Kirste Aikio.

Märät Säpikkäät on parivaljakon luoma komediasarja, jonka toinen tuotantokausi alkaa sunnuntaina. Ensimmäisenä julkkisvieraana on muusikko Jukka Poika. Aikion mukaan julkkiksia ei pistetä showssa halvalla. Sen sijaan saamelaisnaiset laittavat itsensä likoon.

- Me ne urpot ollaan, kiteyttää Kirste Aikio. 

- Me suhtaudutaan meiän vieraisiin ihaillen. Jopa hieman lapsenomaisesti, säestää Suvi West.

Ohjelmassa kukkii alapäähuumori

Westin ja Aikion huumori on joidenkin mielestä ronskia. West ja Aikio ovat tehneet oman version Jenni Vartiaisen kappaleesta "En halua kuolla tänä yönä." Komediaparin suussa laulu kääntyy biisiksi, jonka nimi on "En halua nuolla tänä yönä".

- Kait sen voisi luokitella alapäähuumoriksi. Me ei sensuroida itseämme tekovaiheessa. Päinvastoin lisäämme vettä myllyyn, Suvi West sanoo.

Jaksot on jaettu teemoihin. Naiset kännissä -jakson tekeminen oli erityisesti parivaljakon mieleen.

- Oltiin luvalla kännissä Helsingin Kalliossa, West muistelee.

Parivaljakko korostaa, että asiat on käyty läpi pohjamutia myöten käsikirjoitusvaiheessa, vaikka se ei aina siltä vaikuttaisi.

- Mutta me ei oteta kantaa siihen mikä on oikein ja mikä väärin, Aikio korostaa.

Julkisuuden myötä parivaljakosta on yritetty leipoa saamelaisuuden asiantuntijoita. Aikion mukaan monilla on myös mielipide siitä minkälaisia heidän pitää olla.

- Naisena kohtaan pieniä rajoitteita, mutta saamelaisnaisena rajoitteet ovat kaksinkertaiset.

West ja Aikio aikovat kaikesta huolimatta jatkaa oman juttunsa tekemistä.

Suosittelemme sinulle