Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Burleski ja strippaus - kaksi täysin eri asiaa

Höyheniä, verkkosukkahousuja, lyhyitä hameita ja ilmeikästä sekä ennen kaikkea hauskaa itseilmaisua. Burleski on suosittu esiintymismuoto, joka korostaa ja ylistää naiseutta.

Burleskiesiintyjä Tanja Karppi poseeraa esiintymisasussaan päivänvarjon kanssa.
Kuva: Jani Karppi
Antti Haavisto,
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanja Karpin perustama burleskitanssiryhmä Le Rouge Mirage syntyi omasta haaveesta tuoda naisellisuudesta ja sen iloista kumpuavaa teatteria, tanssia ja itseilmaisua Vaasan seudulle. Ryhmä on ollut pystyssä puolentoista vuoden ajan ja toimintaa laajennetaan jatkuvasti. Tarjolla on muun muassa workshoppeja, joihin kuka tahansa voi osallistua ja voittaa vaikkapa esiintymispelkonsa.

– Jos kokeilet jotakin juttua lauantaina aamulla workshopissa, ja tulee into, että haluatkin tehdä tämän illalla lavalla Ritzissä, niin se on aivan mahdollista, Tanja Karppi sanoo innostuneena.

Kilttiä kiusoittelua

Burleskiin voidaan liittää vääriä mielikuvia sen rohkeiden esiintymisasujen vuoksi. Tanja Karppi haluaa korjata mahdollisia ennakkoluuloja.

– Meidän burleski on klassista burleskia, missä vilautetaan nilkkaa ja otetaan hanska pois hyvin kiltisti. Toki se kiusoittelu, tease-osio, kuuluu isona osana esitykseen, mutta tämä ei missään nimessä ole strippausta. Pääasia on esiintymisen ilo, elämästä ja naiseudesta nauttiminen, kiteyttää Tanja Karppi.

– Burleski antaa ihmiselle vapauden olla juuri sitä mitä hän on, Karppi jatkaa.

Vuorovaikutuksen voima

Teatterissa lava on kaukana, eikä esiintyjä välttämättä näe yleisön ilmeitä ja reaktioita. Burleskissa tanssijat tuodaan ihmisen lähelle, ja välitön vuorovaikutus on juuri se, mitä Tanja Karppi rakastaa. Esiintyjänä pitää unohtaa jännitys ja antaa palaa, mutta ei pidä ottaa itseänsä liian vakavasti.

– Se on todella koukuttavaa, kun huomaa näyttävänsä hyvältä. Kukaan ei arvostele sua niin kuin ehkä jossakin toisessa lajissa. Pointtina on nauraa itselleen ja nauttia esityksestä, sanoo Tanja Karppi.

Tapahtumissa on Karpin mukaan aina positiivinen tunnelma ja käsin kosketeltava lataus, mikä kiehtoo esiintyjää erityisesti. Pieni irroittelu ja omasta kuorestaan ulostuleminen voi olla vapauttava kokemus ihan kenelle tahansa, ja siihen tarjoutuukin oiva tilaisuus Viva La Burlesque-tapahtumassa Vaasan Ritzissä lauantaina 13. huhtikuuta klo 19.00 alkaen.

Suosittelemme sinulle