Hyppää sisältöön

Paha haava voi tulla yllättävän kalliiksi

Haavanhoitotuotteiden kalleus voi tulla yllätyksenä monelle potilaalle. Hieman laajempi palovamma tai pitkäaikainen painehaava voi nostaa tarvikekuluja jopa 700 euroon kuukaudessa ja nämä kulut maksaa pääasiassa potilas itse.

Lotta Stenroos

Laastareita apteekista hankkiessaan tulee harvoin miettineeksi niiden hintaa. Pienissä nirhaumissa tai naarmuissa hinta ei yleensä nouse esteeksi niiden paranemiselle. Isommissa haavoissa sen sijaan hoitokulut voivat pahimmassa tapauksessa vaarantaa haavan paranemisen.

Uusien ja tehokkaiden hoitotuotteiden kuten esimerkiksi hopeaa tai tiettyä lääkeainetta sisältävien sidosten hinnat saattavat olla jopa 60-70 euroa kappaleelta. Kun haavaa hoidetaan yhdellä sidoksella kerralla ja pahimmassa tapauksessa päivittäin, nousee hinta nopeasti suuriin summiin.

Sairaalassa hoidettavien haavojen kohdalla hoitotuotteet saa sairaalasta, mutta yksityisen sairaskuluvakuutuksen puutteessa, kotona hoidettavien isompien ja pidempiaikaista hoitoa vaativien haavojen hoitotuotteet joutuu potilas maksamaan itse omasta pussistaan.

Useissa kunnissa potilas saa tuotteet ilmaiseksi kolmen kuukauden jälkeen, mutta silloin haavat ovat yleensä jo kroonistuneet ja niitä on vaikeampi hoitaa.

- Tämä menee hieman väärinpäin. Kunnolla alusta asti hoidetut haavat paranevat nopeammin. Mitä pidempään haava on auki, sitä huonompi sen paranemisennuste on, kertoo Heli Kallio, Suomen haavanhoitoyhdistyksen auktorisoitu haavanhoitaja Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Suurimmat kulut syntyvät pitkään auki olevista haavoista, kuten painehaavoista, joita esiintyy erityisesti pitkäaikaissairailla, mutta myös perusterveillä olevista suurista haavoista, kuten avomurtumista ja palovammoista.

"Palovamman päälle talouspaperia"

Haavanhoitaja Heli Kallio kertoo tavanneensa useita potilaita, joiden haavat eivät ole parantuneet kunnolla sen takia, kun potilaalla ei ole ollut varaa kunnollisiin haavanhoitotuotteisiin.

- Eräälläkin potilaalla oli laaja palovamma alaraajoissa ja tarkastuskäynnille tullessaan hän oli peittänyt haavan talouspaperilla, koska hänellä ei ollut varaa lääkärin määräämiin tuotteisiin. Myöhemmin haava tulehtui pahasti, kertoo Kallio.

Vantaalaisella Henrik Etholenilla on ollut parempi tilanne, hänen vanhempansa ovat avustaneet korkeissa kuluissa. Henrikin jalassa olevia laskimolaajentuman aiheuttamia isoja haavoja on hoidettu nyt jo melkein vuoden päivät. Rahaa pelkästään lääke- ja hopeataitoksiin kuluu kuukaudessa noin 360 euroa.

- Henrikin haava on sellainen, että se tarvitsee päälle taitoksen, joka sisältää kipulääkettä. Tätä taitosta myydään viiden kappaleen pakkauksissa ja yksi pakkaus maksaa yli 70 euroa. Tämän lisäksi tarvitaan hopeataitoksia, jotka myös ovat kalliita, kertoo Henrikin äiti Liisa Veisto.

Potilailla ei usein ole myöskään tarpeeksi tietoa pidempään kestävien haavojen korvausmahdollisuudesta. Henrikin äidillekin tieto siitä, että kunta korvaa yli kolme kuukautta kestäneen haavan hoitotuotteet, tuli yllätyksenä.

Haavanhoitaja Heli Kallio pahoittelee sitä, että vain harva kunta on osannut ajatella asiaa eteenpäin ja korvaa haavojen hoitotuotteita jo heti alusta lähtien.

- Esimerkiksi Savonlinna on upeasti ymmärtänyt, että varhainen hoito parantaa hoitoennustetta huomattavasti. Tilanne on kovin epätasa-arvoinen, päivittelee Kallio.

Suosittelemme sinulle