Hyppää sisältöön

Opetuspäällikkö: Meillä ei ole oikeutta käyttää kasvatuksellista väkivaltaa

Erotettu opettaja kohtasi opetusviraston opetuspäällikön A-streamin lähetyksessä.

Alppilan yläasteen käytävää. Kuva: Yle

Alppilan yläasteen ruokalatapauksesta alkaneen julkisen kiistan osapuolet kohtasivat tänään perjantaina A-streamin lähetyksessä. Alppilan yläasteelta erotettu opettaja Antti Korhonen pitäytyi kannassaan, että hän ei tehnyt tilanteessa mitään virheitä.

- En menettänyt malttiani. Tämä oli uhkatilanne, ja oppilas oli pakko saada ruokalasta. Työntäminen oli tässä tilanteessa pienin mahdollinen voimakeino. Hän pani täysin voimin vastaan. Jos hän olisi lopettanut vastaan hangoittelemisen, minä olisin lopettanut työntämisen, Korhonen puolustautui.

- Oppilas ei missään vaiheessa aiheuttanut sellaista vaaratilannetta, että se olisi oikeuttanut voimakeinoja. Fyysisen rajoittamisen täytyy tapahtua ammatillisesti, ja tässä tilanteessa me emme nähneet sitä ammatillista toimintaa. Meillä ei ole oikeutta käyttää kasvatuksellista väkivaltaa, sanoi erotuspäätöksen tehneen opetusviraston opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.

Paikalla ministeri ja koululainen

A-streamin lähetyksessä keskustelemassa olivat myös opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) ja Isoniitun koulun yhdeksäsluokkalainen Emma Mähönen.

- On ihan selvää, että tässä tilanteessa oltiin rajoilla. Voimatoimet ovat äärimmäisen rajattuja toimia, joita voi käyttää järjestyksen ylläpitoon, mutta ei rankaisuun. Tässä on nyt vastassa kaksi eri näkemystä ja tulkintaa. Voi esittää kysymyksen, että olisiko varoitus riittänyt, opetusministeri sanoi.

- Näkisin että ensin pitää hoitaa tällaiset tilanteet muita keinoja käyttäen, kuten puhumalla, mutta jos joku oppilas aiheutta vakavaa häiriötä tai uhkaa, niin kyllä opettajilla pitää olla oikeus käyttää voimakeinoja akuutin tilanteen ratkaisemiseksi, Mähönen sanoi.

Suosittelemme sinulle