Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vuoden käsityöläinen on kakkutaituri

Suomen käsityön museo on valinnut Vuoden käsityöläiseksi kakkutaiteilija Emma Iivanaisen. Iivanaisen mukaan kuvanveistäjällä ja kakkutaiteilijalla on samanlaiset haasteet.

Kakkussa tyttöhahmo koristeena.
Kuva: Yle
Riikka Pennanen,
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmalla kakkutaiteilijat ovat arvostettuja ammattilaisia, mutta Suomeen taitoa vaativa laji on vasta rantautumassa. Suomen käsityön museo haluaa osaltaan tuoda alaa tutuksi nostamalla Vuoden 2013 käsityöläiseksi kakkutaiteilijan. Valinta julkistettiin perjantaina.

Onnistumisen tunne tulee silloin, kun saa ihmishahmon näyttäämään kauniilta.

Kakkutaiteilija Emma Iivanainen

Tamperelainen, diplomi-insinööriksi opiskeleva Emma Iivanainen on 25-vuotias ja itseoppinut kakkutaiteilija. Aktiivinen kakkujen koristelu alkoi vasta pari vuotta sitten.

- Ostin ranskalaisen kakkutaiteilijan kirjan ja siitä sitten kokeilin tehdä koristeita. Katsoin ensin kuvia, että eihän tämmöisiä varmaan osaisi tehdä. Jotenkin jännittikin kokeilla, mutta heti kun kokeilin, niin tuntui, että tämä on mun juttu, kertoo Iivanainen.

Piirtäminen, maalaaminen ja muovailu ovat myös aina olleet Iivanaisen sydäntä lähellä ja hänen isoisänsä arkkitehti ja kuvataiteilija Eelis Iivanainen on ollut tärkeä innoittaja.

- Aikaisemmin olen piirtänyt ja maalannut tosi paljon. Lapsena juuri muovailu ja savijutut olivat minun juttuni. Minulla voisi olla asunto täynnä pieniä veistoksia, jotka olisivat savesta tai jostain muusta muovailtavasta materiaalista tehty, jos niitä ei voisi syödä.

Moni kakku päältä kaunis

Tutun sanonnan mukaan moni kakku on päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä. Iivanainen kumoaa ainakin omalta kohdaltaan kyseisen toteamuksen.

- Se on mun mielestä yhtä tärkeä kuin ulkoasukin, että maku on kohdallaan. Se olisi tavallaan pettymys, jos olisi tosi upean näköinen kakku ja se ei maistuisikaan hyvältä.

Yhden kakun tekemiseen kuluu noin 7-10 tuntia aikaa. Leipomisen lisäksi koristeiden tekeminen ottaa aikansa, kun massa värjätään, koristeet muotoillaan ja kuivatetaan. Kuivumisen  jälkeen koristeet maalataan joko geelimäisillä elintarvikeväreillä tai tomuväreillä ohuilla siveltimillä. Yksityiskohtien tekemiseen käytetään elintarviketusseja. 

- Keittiössäni on saman verran kakkujen maalaamiseen tarvittavia siveltimiä kuin haarukoita, paljastaa Iivanainen.

Ihmishahmo on iso haaste

Kakkureseptinsä Iivanainen kehittää pääosin itse. Näyttävien kakkujen koristeluun vaaditaan värisilmää, muodontajua ja materiaalin tuntemusta. Suurimmat haasteet ovat samat kuin kuvanveistäjillä.

- Kaikkein vaikein aihe on ihminen: sitä on niin vaikea saada oikean näköiseksi, sellaiseksi eläväksi ja mittasuhteet ja kaikki on hankalia, mutta toisaalta siinä tulee sitten se onnistumisen tunne, kun saa ihmishahmon näyttäämään kauniilta.

Iivanaisen kakuissa kaikki koristeet ovat syötäviä, sillä taitavissa käsissä sokerimassa taipuu monenlaiseen muotoon.

- Kun on paljon tehnyt, niin on huomannut, että sitä pystyy melkein mitä tahansa tekemään. Monenlaisia materiaaleja voi jäljitellä ja ideoita voi hakea mistä tahansa: taiteesta, arkkitehtuurista ja vaikka mistä, luonnostakin, kuvailee kakkutaituri.

Iivanaisen kakkumaailma on nähtävänä Suomen käsityön museon vitriinissä Jyväskylässä 6. huhtikuuta 2014 saakka.

Suosittelemme