Hyppää sisältöön

Kulttuuriaktiivi elää pidempään kuin sohvaperuna

Kulttuurin, taiteen ja yhteisöllisyyden parantava vaikutus tunnetaan useista tutkimuksista maailmalla. Onhan esimerkiksi musiikkia ja taidetta käytetty terapiamuotoinakin pitkään. Suomalaistutkija osaa nyt nimetä jopa kulttuuriharrastuksen tuomat lisäelinvuodet.

Kuoro harjoittelee kirkossa.
Kuva: YLE
Elina Niemistö

Kirjailija, neurologi ja dosentti Markku T. Hyyppä on tutkinut sosiaalisen pääoman merkitystä kansanterveydelle. Tänä vuonna hän on julkaissut kirjan "Kulttuuri pidentää ikää", jossa todistetaan aktiivisen kulttuurin harrastamisen tuovan lisää elinvuosia.

- Tutkijana olen tarkka siitä, mitä väitetään ja mitä voidaan osoittaa todeksi. Nyt kyse on tästä jälkimmäisestä. Kulttuuriaktiiviset ihmiset elävät pidempään kuin esimerkiksi sohvaperunat, sanoo Markku T. Hyyppä.

Tutkimusten perusteella on voitu laskea, että lisävuosia aktiiviselle ihmiselle voi tulla jopa pari-kolme. - Kuolleiden lukumäärää tutkimalla on pystytty todistamaan, että kyse on parista vuodesta tervettä elämää, sanoo Hyyppä.

- Myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa yhteys on osoitettu todeksi suurin piirtein samanlaisin menetelmin, Hyyppä jatkaa.

Millaista kulttuuria pitäisi harrastaa?

Markku T. Hyyppä on kirjassaan määritellyt kulttuurin melko laajasti. Kyse ei ole pelkästään korkeakulttuurin harrastamisesta, vaan itselle iloa tuottavasta tekemisestä, johon liittyy yhteisöllisyys.

Hyyppä on aiemmin tutkinut suomenruotsalaisten sosiaalista pääomaa ja kulttuurielämää. Kyse lienee samasta asiasta.

- Väestön sosiaalinen pääoma edistää kansanterveyttä. Harmillista sanoa näin ummikkosuomenkielisenä, että juuri suomenruotsalaisilla on enemmän sosiaalista pääomaa, yhteisöllisyyttä, kulttuuriharrastuksia ja talkooaktiivisuutta.

Hyypän arvio onkin se, että aktiivinen kulttuuriharrastus pitää omaksua jo lapsena.

- Elämänlankaa ei ihan helposti pidennetä, vaan siinä tarvitaan pitkä kulttuurihistoriallinen tausta ja elämäntapa.

Kulttuuriin satsaaminen kannattaa

Vaasan kaupungin kulttuurijohtaja Sanna Bondas iloitsee tutkimustuloksista. Hän tietää, että Vaasa on kulttuurikaupunki, joka käyttää rahaa kulttuuriin keskimääräistä enemmän.

- Ei tämä sinänsä uutta ole, mutta positiivista, että tulee faktatietoa kulttuurin merkityksestä. Kulttuuri aktivoi, avartaa ja tuo uusia maailmoja ja ajatuksia, luettelee Bondas.

Kunnissa siis kannattaa satsata kulttuuripalveluihin koko ihmisen elinkaaren ajan, mikäli kansanterveyttä halutaan edistää.

- Vaasassa on kiinnostuttu kehittämään hyvinvointia kulttuurista lapsille, nuorille ja myös ikäihmisille, sanoo Bondas.

Suosittelemme sinulle