Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Talven kalansaaliit säälittäviä - "pilkkikilpailuja voitetaan sinteillä"

Ammattikalastajienkin saaliit työn takana. Kuhasaaliit ovat harvinaisia. Pientä muikkua saadaan, mutta isot ahvenet puuttuvat.

Ahvenensinttihän se siinä.
Ahvenensinttihän se siinä. Kuva: Pekka Havukainen / Yle
Pekka Havukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

- Kilo on ollut tiukassa joka paikassa, toteaa Etelä-Savon vapaa-ajan kalastajapiirin puheenjohtaja Kalevi Kaasinen talven pilkkisaaliista. Pilkkikilpailuja on voitettu jopa puolen kilon saaliilla. Avannosta on saatu ylös vain pikkusinttejä.

- Kyllä kalansaalit ovat olleet vähäisiä, jatkaa Kalevi Kaasinen Pyhityn jäällä Pieksämäellä. 

- Pieniä ahvenia sentään tulee, mutta kunnon ruokakalasta näyttää olevan pula.  Madetta on saatu vain yksin kappalein. Kuhasaaliitkin ovat ammattikalastajille työn takana. Samoin isot ahvenet puuttuvat saalistajilta.  Pientä muikkua sentään saadaan.

"Pilkillä ei ole saatu kuin pieniä tirrejä"

Kalastusbiologi Lasse Hyytinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta toteaa samaa kuin harrastajakalastajat: Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueella pilkkisaaliit ovat jääneet pieniksi.

Kilo on ollut tiukassa joka paikassa.

Kalevi Kaasinen

Tieteellistä selvitystä kalansaaliiden pienuuteen ei ole tehty. Lasse Hyytinen arvelee viime syksyn kylmän kauden ennen jäiden tuloa viilentäneen vedet. Samalla kalojen aineenvaihdunta on hidastunut kylmässä vedessä eivätkä kalat ole käyneet kiinni syötteihin.

Toisena syynä Lasse Hyytinen pohtii maaliskuun kovia yöpakkasia. Lumet jäivät järvien kansille eikä normaalia keväistä jäiden tummumista tapahtunut.  Kalat eivät reagoineet valon määrän nousuun, kun jään päällä on eristävä kerros lunta.  Kevään edistyminen laittaa kalatkin liikkeelle ja kohtahan on monilla kaloilla kutuaika.

Suosittelemme