Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Viettelyksen vaunu ajaa näyttämölle uusissa väreissä

Kokkolan kaupunginteatteri päivittää Viettelyksen vaunun. Jazz on vaihtunut eteläafrikkalaiseen Zef-musiikkiin ja visuaalisuus pohjaa nykyiseen New Orleansiin, ikuisen vapun ja karnevaalin väreihin. Teemat ovat silti yhä ajankohtaiset.

Kuvassa keskellä keskeisessä  Blanche DuBoisin roolissa näyttelevä Irina Parviainen.
Kuva: Kokkolan kaupungintaetteri
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennessee Williamsin 1940-luvulla päivänvalonsa nähneen teoksen tekstiä tai kieltä ei saa muuttaa, vain lyhentää. Kokkolassa ohjaaja Sini Pesonen ja dramaturgi Jussi Moila ovat tiivistäneet siitä noin 2,5-tuntisen kokonaisuuden, jossa eri aikakausien välinen jännite syntyy niin lavastuksen kuin puvustuksenkin keinoin.

Blanche DuBois edustaa alkuperäisempää ja romanttisempaa linjaa, kun taas muu tekijäjoukko luo tämän ajan lähiökuvaa.

– Jos miettii vaikka Blanchea, niin toki siinäkin on päivitystä tapahtunut, mutta jollain tasolla elokuvan ajan näyttelemisen tyylit ovat tässäkin läsnä.

Sisältöä pureksittu

Tekijät korostavat, että Viettelyksen vaunun teemat ovat yhä ajankohtaisia. Ne ovat myös suuria: rakkaus ja kuolema, seksuaalisuus ja väkivalta, riippuvuus ja yksinäisyys, maine ja kunnia.

– Yhä naiset joutuvat miettimään mainettaan, vaikka olemme kuinka itsenäisiä, muistuttaa Pesonen.

Tekijät ovat lukeneet nuorten tyttöjen kokemuksia huora-leiman saamisesta ja sillä hallitsemisesta ja aihetta on pohdittu yhdessä. Samoin on pohdittu esimerkiksi kunniaa ja kunnioitusta. Ja motiiveja seksuaalisen väkivallan takana, sillä raiskaukset ovat yhä Sini Pesosen mielestä yhä tabu

– Ei ne ole mitenkään arkipäiväistyneet. Ehkä niistä toisaalta puhutaan, revitään ja retostellaan. Me on yritetty miettiä henkilöitä ja motiiveja, kun on kyseessä perheväkivalta tai raiskaus.

Elinvoimaa ja väriä

Myös musiikki havainnollistaa muutosta: se edustaa Kokkolan kaupunginteatterissa Blanchen maailmaa,. Mutta koska jazz vuosikymmenten aikana on muuntunut "syntisestä" musiikista "sivistyneistön musiikiksi", sen tilalle on löydetty eteläafrikkalainen zef-ryhmä Die Antwoord

– Me on haluttu pitää se raffi, karu, väkivaltainen musiikki - mitä se olisi tässä ajassa. Se on sitä, mitä Stanley kavereineen voisi kuunnella.

Visuaalisesta uudistuksesta huolimatta Pesonen pitää Kokkolan Viettelyksen vaunua hyvinkin perinteisenä teatterina, jota on vaikeista teemoistaan huolimatta myös kiva katsoa:

– Se on myös elinvoimainen, värikäs, kiinnostava ja visuaalisesti kaunis!

Suosittelemme