Hyppää sisältöön

Uusi kalliomaalaus löytyi yllättävästä paikasta Heinävedeltä

Heinäveden Juojärveltä, Luutsalon saaresta, on löytynyt kivikautinen kalliomaalaus. Ikää sillä on useita tuhansia vuosia. Erityisen kiinnostava löytö on nimenomaan sijaintinsa vuoksi

Kalliomaalaus Juojärven Luutsalossa
Kalliomaalaus Juojärven Luutsalosta löytyi kevättalvella 2012. Kuva: Jaana Pajarinen
Paavo Koponen

Juojärven löytö laajentaa kalliomaalausten esiintymisaluetta pohjoiseen ja uuden vesistön piiriin. Siirtolohkareeseen tehdyn maalauksen löysi noin vuosi sitten outokumpulainen opettaja Jaana Pajarinen. Maakunta-arkeologi Martti Koponen Savonlinnan maakuntamuseosta kävi varmistamassa ja kuvaamassa sen tällä viikolla.

- Maalaukseen on kuvattu ilmeisesti hirvi ja mahdollisesti toinen pienempi hirvi ja tikku-ukko, kertoo maakunta-arkeologi Martti Koponen. Kuva selkiintyy vielä teknisissä tutkimuksissa.

Löydön perusteella voi olettaa lisääkin maalauksia löytyvän erityisesti Kaavin ja Tuusniemen suunnalta. Erityistä on myös se, että kuva ei ole korkeassa kalliossa, vaan lähellä nykyistäkin veden pintaa. Juojärvi sijaitsee korkealla merenpinnasta eikä sen veden korkeus ole paljonkaan vaihdellut vuosituhansien saatossa.

Suosittelemme sinulle