Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Sadat piensahat hiljenevät

Piensahat ovat pulassa EU:n rakennustuotelain vaatimusten kanssa. Kaikkien piensahojen ei kannata edes hankkia merkintään oikeuttavia lupia. Moni sahuri harkitseekin sahauksen lopettamista.

Piensahan omistaja Sami Kanto Peräseinäjoelta sahaa puita
Kuva: Merja Siirilä / Yle
Hannu Puikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n rakennustuotesäädökset astuvat voimaan heinäkuun alussa. Ne edellyttävät myytävältä puutavaralta laadun takaavan CE-merkinnän. Merkintäoikeus on nyt vain kourallisella piensahureita. 

Sahaamisen jatkoa joutuvat pohtimaan kaikki, tuumii piensahan omistaja Sami Kanto Peräseinäjoelta.

- Ei saha kokonaan pysähdy. Paneeleita ja lautatavaraa tehdään. Niiden merkinnästä selviän. Lankkujen sahaaminen kantaviin rakenteisiin on jo vaikeampi kysymys.

Kallis piensahoille

Vaatimukset kohdistuvat tiukkoina erityisestii kantaviin rakenteisiin sahattaville lankuille. Ne pitää pystyä lujuuslajitelemaan niin, että rakenteet kestävät.

Ei saha kokonaan pysähdy

Sami Kanto

Lajitteluun tarvittava oppi ja lupapaperit puuttuvat vielä monelta sahalta. Ilman niitä ei lankkujen sahausta myyntiin voi jatkaa, sanoo puolestaan seinäjokinen sahuri Jyrki Ilves.

- Lankkukauppaan tulee varmaan katkos. Kantaviin rakenteisiin sahattavat lankut pitää lujuuslajitella. Siihen koulutus Pohjanmaalla saadaan vasta syksyllä. Sitten voidaan panna lupapaperit kuntoon.

Luvat puuttuvat sadoilta piensahoilta koko maassa. Moni miettii edelleen merkintäluvan hakemista, sillä lupaprosessi tulee piensahurien mukaan kalliiksi.

Rahaa palaa tuhansia euroja auditointeihin ja paperityöhön. Sahauksen kustannukset nousevat, eivätkä sahurit välttämättä saa rahojaan takaisin tuotteiden hinnassa. 

Piensahojen järjestö arvioikin, että reilusta 1 200 sahasta 250 ei lähde leikkiin mukaan, ja niiden sirkkelit hiljenevät.

Suosittelemme