Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"300 miljoonan verotulot valuvat Viroon Suomen päätösten takia"

Veronkiristysten takia myös Suomen alkoholiverotuotot ovat nousseet sadoilla miljoonilla euroilla. Juomateollisuus on ryytynyt lypsylehmän rooliinsa.

Grafiikka
Kuva: Yle uutisgrafiikka
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen juomateollisuus on kyllästynyt olemaan ala, jota valtio jatkuvasti kurittaa. Hallituksen kehysriihestä putkahti äsken korotus alkoholiveroon ja eduskuntaan matkaa pian uusi kielto alkoholin ulkomainontaan. Senkin tehoa Panimoliitto epäilee. 

- Kyyti on ollut kylmää. Viimeisen viiden vuoden aikana alkoholiveroja on korotettu neljästi ja ilmeisesti viides veronkorotus on tiedossa ensi vuoden alusta, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Ussan mielestä veronkorotukset eivät ropise vain Suomen pussin. Alkoholin matkustajatuonti Virosta Suomeen kasvaa.

- Laskennallisesti noin 300 miljoonaa euroa jää tällä hetkellä Viroon sekä alkoholin valmisteveroja että arvonlisäverotuloja. Suomen veropolitiikkaa tehdään Viron eduksi, Ussa huomauttaa. 

Joka kymmenes kulutettu alkoholilitra kulkeutuu Suomeen matkustajien mukana. Osuus on pysynyt aika vakiona viimeiset kolme vuotta.

Mutta Suomikaan ei ole jäänyt osattomaksi veronkiristysten hyödyistä. Vuonna 2007 valtion alkoholiverotuotot olivat noin miljardi euroa, viime vuonna 1,3 miljardia euroa.

Tuotoissa on palattu suurta veronalennusta edeltäneeseen aikaan. Vuonna 2004 toteutettu kolmanneksen veronalennus romautti alkoholiverotuloja kerralla satoja miljoonia euroja.

Tulojen kasvu on nimenomaan roimien kiristysten ansiota, sillä Suomi on raitistunut vauhdilla viime vuodet.

Alkoholin juominen on laskenut viimeiset viisi vuotta. Sataprosenttiseksi muutettuna kokonaiskulutus laski viime vuonna alle kymmeneen litraan kansalaista kohden laskettuna. Näin alhaalla oltiin viimeksi kymmenen vuotta sitten ja alamäki on jatkunut alkuvuonnakin.

Ala kaipaakin lainlaatijalta piristysruisketta. Ussan mielestä nelosoluen pitäisi päästä keskioluen rinnalle ruokakaupan hyllyyn. Nyt A-olutta saa vain Alkosta.

Suosittelemme sinulle