Yli 47 000 alle kaksivuotiasta suomalaislasta osallistui pneumokokkirokotetutkimukseen vuosina 2009 - 2011. Tutkimuksen toteutti terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) yhteistyössä lastenneuvoloiden, rokotetutkimuskeskuksen ja rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa. Nyt rokote on mukana kansallisessa rokotusohjelmassa.
Pneumokokkirokotteen on tarkoitus suojata lasta aivokalvontulehduksilta, verenmyrkytykseltä, keuhkokuumeelta ja korvatulehduksilta. THL:n tietojen mukaan rokote torjuu vaikeita tautimuotoja erittäin tehokkaasti. Mitä lievemmästä taudista on kysymys, sitä alhaisempi on rokotteen antama suoja. Korvatulehduksien määrää rokote on vähentänyt vain seitsemän prosenttia.
Suomen luontaisterveyden liitto teki huhtikuussa rokotteesta selvityspyynnön. Kansalaisjärjestö vaatii, että pneumokokkirokotukset tulisi keskeyttää kunnes rokotteen hyötyjen on varmistettu olevan sen haittoja suuremmat. Perusteena he käyttävät saamiaan yhteydenottoja, joissa lasten vanhemmat ovat kertoneet lapsillaan pian rokottamisen jälkeen alkaneista vakavista oireista: osalle on puhjennut kuukausia kestäviä infektiokierteitä, toisille vakavampia neurologisia oireita.
Luotatko sinä rokotteisiin ja rokotetutkimukseen? A-studio: Talkissa aiheesta keskustelivat THL:n rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi, rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari, lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoski ja rokotetutkimukseen osallistuneen pojan isä Mika Illi. Keskustelun vetää Susanne Päivärinta.