Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite tuskin kieltää turkistarhausta

Ensimmäinen eduskuntaa saapunut kansalaisaloite, esitys turkistarhauksen kieltämisestä tulee lähetekeskusteluun viikon kuluttua torstai-iltana. Torstai-illat eduskunnassa yleensä varattu kansanedustajien omille lakialotteille, joilla ei juuri koskaan ole etenemisen mahdollisuuksia.

Eduskunnan puhemiehistö tunnusteli eilen, miten ensimmäinen taloon saapunut kansalaisaloite käsitellään. Koska maa- ja metsätalousvaliokunta, jolle turkistarhaus kuuluu, on ensi keskiviikkona kiinni maakuntamatkassa, ainoaksi sopivaksi päiväksi jäi ensi viikon torstai-ilta, koska puhemies Eero Heinäluoma oli jo ehtinyt luvata, että lähetekeskustelu käydään ennen vappua.

Mistään salaliitosta ei siis ole kysymys, mutta torstai-ilta hallituksen kyselytunnin jälkeen on huonoenteinen aika. Kansanedustajien omat lakialoitteet on yleensä heitetty käsiteltäväksi sinne ja lähetekeskusteluun niiden käsittely yleensä tyssääkin. Jos aloitteella on yli sata allekirjoittajaa, se voi edetä valiokuntakäsittelyyn asti, mutta ei suinkaan aina.

Kansalaisaloite joka vaatii 50 000 allekirjoitusta puolen vuoden kuluessa on puhemiesneuvoston pohjalta etenemässä ainakin sen verran, että valiokunta velvoitetaan kuulemaan asiantuntijoita myös aloitteen tekijöitä. Aloitteen käsittelytavasta päättämiseen annetaan sillekin puoli vuotta aikaa, mutta valiokunnilla ei ole mikään pakko kirjoittaa niistä mietintöä, joka palaa istuntosalin käsittelyyn.

Mietintö, vaikka sellainen tehtäsiinkin, voi myös esittää, että aloite hylätään, kuten maa- ja metsätalousvaliokunnan ja turkistarhakiellon kohdalla voi varmasti ennustaa. Äänestysluvut valiokunnassa ovat todennäköisesti 16-1 turkistarhauksen sallimisen puolesta. Aloite vaatii myös lausunnon perustuslakivaliokunnalta, koska siinä puututaan perustuslain takaamaan elinkeinovapauteen.

Turkistarhauksen kieltoesitys tuo mukanaan ennakkotapauksen, jonka pohjalta muutkin kansalaisaloitteet ilmeisesti saavat kohtelunsa.

Jos aloitteet etenevät joskus lainsäädännöksi asti, se tapahtuu todennäköisesti samoin kuin muidenkin hyväonnisten lakialoitteiden kohdalla: hallitus saa valiokunnalta esityksen ryhtyä asiassa toimenpiteisiin ja tuo oman lakiesityksen eduskunnalle - paljon suuremman lainvalmistelukoneiston kanssa kuin kansanedustajilla  ja kansalaisaloitteen tekijöillä on käytössään.

Suosittelemme sinulle