Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kala liikkui laiskasti Pirkanmaan pimeissä vesissä

Talven kalasaaliit jäivät niukoiksi Pirkanmaalla, mutta samaa on ollut liikkeellä muuallakin maassa. Pirkanmaalla saalis jäi selvästi viime talvesta.

Kalasaalis jäällä.
Kuva: Arja Lento / Yle
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalatalouskonsulentti Janne Rautanen arvioi, että niukkoihin kalansaaliisiin on parikin syytä.

- Syksyllä ennen jäiden tuloa vesi pääsi jäähtymään hyvin kylmäksi. Tämä passivoi kalaa. Toinen syy on se, että tuli kohtuullisen paksut jäät ja siihen paksu lumikerros, mikä teki vedenalaisen maailman aika pimeäksi. Silloin kala ei kauhean aktiivisesti ota vieheisiin eikä liiku muutenkaan.

Rautanen sanoo, että silloin kun vesi on kylmää, silloin ravinto ei ole kaloille kovinkaan tärkeää.

- Kalat pärjäävät hyvinkin pienellä ravinnolla tai jopa syömättä pitkiä aikoja, joten niiden ei tarvitse liikkua.

Sekä pirkanmaalaiset pilkkijät että verkkokalastajat ovat vahvistaneet kalan liikkuneen huonosti erityisesti keskitalvella.

Matalissa vesissä hankaluuksia?

Tänä talvena myös vesien jäätyminen pohjaan asti on saattanut aiheuttaa ongelmia. Rautasen mukaan tällaisessa tilanteessa kalat ovat joutuneet lähtemään ahdinkoa karkuun. Esimerkiksi Pyhäjärvellä vedenpinta on nyt hyvin alhaalla.

Mutta kun vedet lämpiävät, kalatkin lähtevät liikkeelle. Janne Rautasen mukaan pian alkaa oiva onkikausi. Silloin kannattaa lähteä pyyntiretkelle myös uistimella tai verkoilla.

Innokkaana kalastajana Jarkko Rautanen kertoo odottavansa kuoreita. Kun oikea ajankohta koittaa, niitä pääsee lippoamaan pimeästä rannasta.

Suosittelemme sinulle