Hyppää sisältöön

Tuore liikennetutkimus polkee Vaasaa - parannettavaa lähes joka asiassa

Vaasan sijoittuminen peränpitäjäksi tuoreessa liikennetukimuksessa saa tukea kaupunkilaisilta. Taloustutkimuksen kansalaiskyselyssä Vaasa sai huonoimmat arviot liikenneverkostostaan. Kritiikkiä tuli myös matkanteon sujuvuudesta ja julkisen liikenteen vuoroväleistä. Vaasan julkisen liikenteen sujuvuus rankattiin suurten kaupunkien surkeimmaksi.

Autojono Vaasan Kivihaassa.
Kuva: Yle / Merja Siirilä
Suvi Pärnänen

Tuoreessa Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2013 -raportissa Vaasan alueella asuvat antoivat liikenneverkoille maan alhaisimman arvosanan. Huonosti pärjäsivät myös matkanteon sujuvuus, julkinen liikenne, matkaketjujen toimivuus ja matkojen miellyttävyys. Lisäksi kevyen liikenteen talvikunnossapito keräsi moitteita.

Samaa sanomaa toistivat myös kaupungilta tavoitetut asukkaat.

- Tiheämmin pitäis liikennöidä bussit ja sitten tää, että pääsee paikasta toiseen, ettei jää jumiin sinne sitte. Että jos bussi menee kerran tunnissa, se on mun mielestä liian vähän.

- No se kuulostaa justiin siltä, minkälaisia mahdollisuuksia tällaisessa 50 000 kaupunkiympäristössä, asukkaan kaupunkiympäristössä on järjestää tämmöisiä kulkemisia.

- Kun kulkijoita on vähänlaisesti, niin ei niitä riitä kovin tiheään vuoroväliin. Pitäis panna rahaa paljon, ja ne samat siellä kulkee. Ehkä se ei oo realistista sen parempaan tasoon päästä.

Liikennesuunnittelussa kritiikki tuttua

Vaasan kaupungin liikennesuunnittelun päällikkö Pertti Hällilä ymmärtää tutkimuksessa ja mielipiteissä esitetyn kritiikin. Hällilä muistuttaa, että Vaasassa on ollut isoja hankkeita vireillä vuosia, mutta rahaa kaikkien suunnitelmien toteutukseen ei ole ollut. 

Asutus on kasvanut voimakkaasti kaupungin pohjoisosassa ja vastaavasti eteläisessä osassa on syntynyt uutta teollisuutta.

- Liikenneyhteydet näiden välillä eivät vastaa millään tavalla nykyistä tasoa, myöntää Hällilä.

- Periaatteessa ongelmat ovat täällä samantyyppisiä kuin pääkaupunkiseudulla, eli esimerkiksi korkea työpaikkaomavaraisuus näkyy.

Jotain hyvääkin löytyy

Liikenteen lisäksi tyytymättömiä oltiin vesihuoltoon, lämmitykseen ja jätehuoltoon. Myös näillä osa-alueilla Vaasan seutu nappasi koko maan jumbosijan. Laajakaistayhteydet sen sijaan saivat maan toisiksi parhaimmat arviot.

Vastaajat olivat kokonaisuutena kuitenkin varsin tyytyväisiä elinympäristöönsä. Muut kokonaisarvosanat olivat keskimääräisellä tasolla.

Kansalaiskysely teetettiin helmikuussa 2013 Taloustutkimus Oy:llä. Kyselyyn kerättiin vastaukset yli tuhannelta kansalaiselta.

Raportti on kokonaisuudessaan luettavissa internetissä osoitteessa www.roti.fi.

Suosittelemme sinulle