Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä: Keskitalon sotapuheet eivät kiihottamista kansanryhmää vastaan

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven mielestä pitäisi tutkia, ovatko Enontekiön kunnanhallituksen puheenjohtajan Sari Keskitalon puheet sodanuhasta kiihottamista kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjä Mika Illmanin mukaan Keskitalon lausunto on hyvin laajasti tulkittuna ehkä sen suuntainen, mutta ei laiton uhkaus.

Saamen lippu
Kuva: Yle
Maiju Saijets

- Kyllä tämä on minun mielestäni todella vakava asia, että Enontekiön kunnanhallituksen puheenjohtaja uhkaa sodalla, jos ILO 169 -sopimus ratifioidaan. Tämä ei ole hyväksyttävää käytöstä kunnan luottamushenkilöltä ja lähenee rikoslaissa kriminalisoitua kiihottamista kansanryhmää vastaan, Näkkäläjärvi sanoo.

Keskitalo kommentoi ILO 169 -sopimuksen ratifiointia torstaina A-studiolle.

- Sotatila siitä tulisi, jos ILO-sopimus hyväksytään! Ihmiset täällä Lapissa elävät luonnosta. Ei voi olla niin, että toiset saamelaisryhmät voivat määritellä, kuka saa kulkea ja käyttää maita.

"Keskitalon kommentit pitäisi tutkia"

Suomen rikoslain mukaan kiihottamisella kansanryhmää vastaan tarkoitetaan sitä, että levittää yleisön keskuuteen tietoja, mielipiteen tai viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää esimerkiksi rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella.

Näkkäläjärven mielestä tässä tapauksessa pitäisi tutkia täyttävätkö Keskitalon kommentit rikoksen tuntomerkit.

- Olisi hyvä selvittää, onko tässä kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Raja menee väkivallalla uhkaamisessa

Valtionsyyttäjä Mika Illman sanoo, että mediassa tulee harvoin esille rikollisia lausuntoja, joissa kiihotetaan kansanryhmää vastaan tai kehotetaan väkivaltaan. Illmanin mielestä Keskitalon kommentit eivät ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, mutta kertovat siitä, että ihmisten välit ovat huonot.

- Hyvin laajasti tulkittuna kommentit ovat ehkä sen suuntaisia, mutta eivät kuitenkaan sellaista väkivallalla uhkaamista, mikä olisi laitonta uhkaamista rikoslain mielessä, Illman sanoo.

Suosittelemme sinulle