Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaisjuoksijan Grönlannin halkijuoksu katkesi oppaan häkämyrkytykseen

Tanskalaisopas on toipunut oireista päällisin puolin hyvin, mutta riskejä ei haluta ottaa.

Jukka Viljanen juoksee Grönlannin Isotorqissa.
Kuva: Yle
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen seikkailujuoksija Jukka Viljasen yritys juosta ensimmäisenä halki Grönlannin on jouduttu keskeyttämään. Viisihenkisen retkikunnan tanskalainen opas sai häkämyrkytyksen teltassa myöhään torstai-iltana.

Viljasen mukaan retkikunnan kaikki voimavarat on keskitetty nyt evakuointioperaatioon. Muut retkikunnan jäsenet voivat hyvin.

Opas pyritään kuljettamaan ensi tilassa takaisin reitin lähtöpaikalle Grönlannin itärannikon Isotorqiin. Hän on toipunut häkämyrkytystä muistuttavista oireista päällisin puolin hyvin, mutta Viljasen mukaan mitään riskiä ei haluta ottaa.

Turma viiden juoksupäivän jälkeen

Viljanen ja hänen eteläafrikkalainen juoksijakaverinsa Greg Maud aloittivat juoksu-urakkansa itärannikolta kohti länsirannikkoa viime sunnuntaiaamuna. Tarkoituksena oli juosta halki jäätikön, vähintään 620 kilometriä, keskimäärin 35 kilometrin päiväannoksina.

Reitin alkutaival tiedettiin etukäteen vaativimmaksi osuudeksi. Voimakkaat tuulet puhaltavat tavallisesti jäätikön laelta kohti rannikkoja.

Alkumatka on nousuvoittoista, sillä jäätikön laki on yli kahden kilometrin korkeudella merenpinnasta.

Vaativa evakuointitehtävä

Onnettomuushetkellä juoksijat olivat edenneet noin 130 kilometriä. Torstai-iltana retkikunnan muut jäsenet löysivät omassa teltassaan yöpyneen tanskalaisen oppaan tajuttomana. Viljanen ja Maud saivat toimintaohjeita pelastusviranomaisilta satelliittipuhelimella.

Päivän valjettua perjantaina sää on ollut jäätiköllä niin myrskyinen, että retkikunta on joutunut viettämään päivän kaivautuneena lumen suojaan telttamajoitukseen. Pelatushelikopteria ei alueella voi sään vuoksi käyttää lähipäivinäkään.

Retkikunta pyrkii aloittamaan lauantaiaamuna evakuointimatkan itärannikolle koiravaljakoilla. Koiria on kaikkiaan yli kolmekymmentä, ja valjakkoja ohjaa kaksi grönlantilaista.

Evakuoinnista tulee vaativa operaatio. Viljasen arvion mukaan 130 kilometrin etenemiseen kuluu kaksi päivää.

"Kaikkeen on varauduttava"

Lähes vuoden ajan Grönlannin halkijuoksua valmistellut Viljanen kertoi häkämyrkytyksestä ja evakuoinnin aloittamisesta Yle Urheilulle paikan päältä satelliittipuhelimen välityksellä.

Viestintävälineitään retkikunta pystyy käyttämään evakuoinnin alettua vain pelastustöihin.

Viljasen mukaan oli itsestään selvää, että juoksu jouduttiin keskeyttämään.

- Tällaisella matkalla on etukäteen varauduttava kaikkeen. Juoksu jäi heti toissijaiseksi asiaksi, kun on kyse jonkun terveydestä, Viljanen totesi.

Viljasen mukaan juoksun aikana kaikki sujui etukäteissuunnitelmien mukaan. Oppaalle sattunut onnettomuus kuitenkin yllätti.

- Hän on erittäin kokenut Grönlannin tuntija. Mies on hiihtänyt kahdesti Grönlannin halki ja tehnyt Pohjoisnapa-alueella pitkiä vaelluksia.

Jukka Viljanen on espoolainen 49-vuotias seikkailujuoksija. Viime talvena hän juoksi yksin Saharan halki tuhannen mailin matkan.

Hän on juossut myös muun muassa maratonin ja maastopyöräillyt toisen perään Pohjoisnavalla sekä juossut sadan kilometrin ultrajuoksun Etelämantereella.

Suosittelemme