Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mäntyöljyn uusi luokittelu uhkaa UPM:n bioinvestointeja

Metsäjätti uhkaa harkita uudelleen bioinvestointeja Suomessa, jos mäntyöljyn tähde-luokittelusta luovutaan.

Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsäteollisuusyhtiö UPM on hämmästynyt vaatimuksista muuttaa mäntyöljyn raaka-aineluokittelua nykyisestä.

Suomi on luokitellut mäntyöljyn tähteeksi. Tämä parantaa sen vero- ja korvauspolttoaine kohtelua. EU pyrkii edistämään biopolttoaineiden valmistamista juuri tähteistä ja jätteistä eikä syömäkelpoisista raaka-aineista.

Esimerkiksi liikennepolttoaineessa tähderaaka-aineesta valmistettujen biopolttoaineiden katsotaan täyttävän EU:n 20 prosentin biopolttoainevelvoitteen jo 10 prosentin osuudella. Tähderaaka-aineella on siis merkittävä kilpailuetu.

Tämän vuoksi UPM voi käyttää mäntyöljyä kannattavasti rakenteilla olevan Lappeenrannan mäntydiesellaitoksensa raaka-aineena.

Kannattavuus uhattuna

Jos luokittelua muutetaan, mäntydiesellaitoksen kannattavuus on uhattuna.

- Investointipäätös tehtiin vuosi sitten tehtiin sillä perusteella, että mäntyöljy on tähde ja kyllä me nyt odotetaan, että mitään ei ole muuttunut, UPM:n biopolttoaineet liiketoiminta-alueen johtaja Petri Kukkonen sanoo.

Kukkosen mukaan yhtiön pitää harkita uudelleen bioliiketoimintainvestointejaan Suomessa, jos sääntely-ympäristön jatkuvuuteen ei voi luottaa.

- Silloin täytyy kyllä katsoa, että missä paikassa kannattaa tämän tyyppistä bioliiketoimintaa kehittää. 

Kukkonen korostaa, että hän ei lausunnollaan ota kantaa yksittäisiin hankkeisiin. 

Mäntyöljyn käyttäjät vaativat muutosta

Mäntyöljyn raaka-aineluokittelun muuttamista ovat vaatineet mäntyöljyä kemianteollisuudelle Suomessa jalostavat yhtiöt. Niitä uhkaa pula raaka-aineesta ja mahdollinen hinnankorotus, jos mäntyöljyä aletaan jalostaa dieseliksi.

Eduskunnan talousvaliokunta päättää tällä viikolla hallituksen biopolttoainelakiesityksestä. Hallitus esittää mäntyöljyn luokittelun säilyttämistä entiseen tapaan tähteenä. Tätä mieltä oli myös eduskunnan ympäristövaliokunta.

Suosittelemme