Hyppää sisältöön

Serbia ja Kosovo historialliseen sopimukseen

Serbian ja Kosovon pitkään jatkuneet neuvottelut suhteiden normalisoimiseksi ovat vihdoin päättyneet sopimukseen.

Kuva: Julien Warnand / EPA
Marika Kataja-Lian

Serbia ja sen entinen maakunta Kosovo ovat päässeet sopimukseen, joka tähtää suhteiden normalisointiin maiden välillä. EU:n ulkoministeri Catherine Ashton sanoi, että sopimusta edelsivät kuukausia kestäneet neuvottelut.

Ashtonin mukaan sopimus osoittaa sekä Serbian pääministerin Ivica Dacicin että Kosovon pääministerin Hashim Thacin päättäväisyytä asiassa. Vaikein kysymyksistä koski Pohjois-Kosovon asemaa. Alueella asuu etnisesti serbejä, jotka eivät tunnusta etnisesti albaaneja edustavaa Kosovon hallitusta.

Sopimus mahdollistaa näin Kosovon laajemmat kansainväliset yhteydet. Kosovo julistautui itsenäiseksi 2008. Serbia ei ole toistaiseksi tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovon asema on ollut kuitenkin kynnyskysymys Serbian EU-jäsenyyteen tähtäävien neuvottelujen aloittamisessa.

Yksi osa EU:n neuvottelemaa sopimusta on, että Kosovo tai Serbia eivät yritä estää toistensa EU-jäsenyyspyrkimyksiä. Kosovon serbit puolestaan ovat jo ilmoittaneet, että he haluavat asiasta kansanäänestyksen. Kosovon serbien mielestä Serbian pitäisi äänestää siitä, hyväksyykö se Kosovon itsenäisyyden ja jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa vai katsooko Serbia, että Kosovo on edelleen yksi sen maakunnista.

Suosittelemme sinulle