Hyppää sisältöön

Sakon tarkkuuskiväärituotanto voi siirtyä Italiaan

EU:n yhteinen linja aseviennistä ei toteudu kunnolla. Vientiluvista päätetään kansallisesti, ja linjaukset vaihtelevat. Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kertoo, että emoyhtiö Beretta on harkinnut sotilaskiväärien valmistuksen siirtämistä Riihimäeltä Italiaan, koska Suomen lupalinja on tiukka.

SAKO TRG tarkkuuskivääri. Kuva: Yle
Tuomas Kerkkänen

Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2008 yhteisen kannan aseviennistä. Sen keskeinen tavoite on estää puolustustarvikkeiden päätyminen maihin, joissa niitä voitaisiin käyttää "kansalliseen sortotoimintaan" tai "hyökkäykselliseen toimintaan toista maata vastaan". Jäsenmailla pitäisi siis olla yhteiset säännöt siitä, mihin maihin aseita saa viedä.

Euroopan parlamentin puolustus- ja turvallisuusvaliokunnassa on seurattu yhteisen kannan toteutumista. Vientiraportit tuovat esiin, että jäsenmaiden linjaukset aseviennistä vaihtelevat. Valiokunnan jäsen, europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) toteaa että maat katsovat viennissä ennen kaikkea kansallisia intressejään.

- Pitäisi olla yhteinen kanta, mutta jos katsotaan vaikkapa vientiä Saudi-Arabiaan, niin jotkut maat vievät sinne ja jotkut eivät. Euroopasta viedään paljon aseita Lähi-Itään.

- Suuria viejämaita ovat Saksa, Ranska ja Iso-Britannia ja näissä maissa vientejä motivoidaan työpaikoilla. Näin ei kuitenkaan saisi olla, sillä aseellisissa konflikteissa kuolee joka päivä ihmisiä, Cronberg toteaa.

Europarlamentaarikko kertoo myös, että osa maista on myös jättänyt raportoinnin tekemättä tai toimittanut EU:lle vanhoja tai puutteellisia tietoja.

Sako seurannut kilpailijoiden vientejä

Suomalaisista puolustusalan yrityksistä lupakäytännön vaihtelevuuteen ovat törmänneet mm. patruunavalmistaja Nammo Lapua ja kiväärejä valmistava Sako.

Sakolta on evätty vientiluvat mm. Jordaniaan ja Saudi-Arabiaan. Ukrainaan yritys ei ole voinut viedä edes metsästysaseita. Myös patruunavalmistaja Lapualla on samoja kokemuksia. Nammo Lapuan toimitusjohtaja Raimo Helasmäki kertoo, että mm. sotilaskäyttöön tarkoitettujen patruunoiden vienti Venäjälle on kielletty.

Sakon mukaan sen eurooppalaiset kilpailijayritykset ovat kuitenkin vieneet vastaavia aseita edellä mainittuihin maihin. Sakon omistaa italialainen Beretta.

Toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan Berettan tavoitteena on ollut kehittää Sakoa nimenomaan suomalaisena tehtaana. Emoyritys on kuitenkin harkinnut sotilaskiväärien tuotannon siirtämistä Italiaan, josta vientiluvat irtoavat helpommin:

- Tällaisia keskusteluja ei ole voitu välttää. Jos yhtenäinen lupakäytäntö ei toteudu Euroopassa, niin kyllä se riski on olemassa, hän toteaa.

Ulkoministeriön asevalvonnan yksiköstä todetaan että vientikieltojen syynä ovat Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset ja Jordaniassa ajoittain ilmenneet levottomuudet.

Päätöksiä tehdään paineen alla, sillä asekauppiaat käyvät säännöllisesti lobbaamassa ministeriön väkeä ja toisaalta kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet tehtyjä lupapäätöksiä.

Vientikiellot pidetään salassa

Yhteisen linjan toteutumista hidastaa myös se, että eri maiden tekemät aseviennin kiellot eivät ole julkisia. Tämän vuoksi on vaikea seurata, onko vaikkapa aseteollisuuden jättimaa Ranska kieltänyt jonkin ase-erä viennin ja millä perusteella.

Tiedot menevät vain viranomaiskäyttöön, joten yritysten, järjestöjen ja tiedotusvälineiden on vaikea saada tietoa maiden uusimmista linjauksista.

Asevientiä valvovat järjestöt ovatkin vaatineet että myös kielteiset päätökset pitäisi julkistaa. Myös Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen pääsihteeri Tuija Karanko katsoo, että järjestelmä voisi olla läpinäkyvämpi.

- Ymmärrän että mukana on liikesalaisuuksia, eikä kaikkea voi kertoa, mutta ainakin tuoteluokat voisi julkistaa, hän toteaa.

Suosittelemme sinulle