Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet edustanut jo yli 30 000 kertaa

Tänään 87 vuotta täyttävän kuningattaren kalenterissa on vuosittain keskimäärin 500 tapahtumaa.

Kuningatar Elisabet II.
Kuningatar Elisabet II. Kuva: Andy Rain / EPA
Jussi Nurminen

Tänään sunnuntaina 87-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä kuningatar Elisabet II on ylittänyt merkittävän virstanpylvään. Hän on osallistunut vuonna 1952 tapahtuneen valtaannousunsa jälkeen jo yli 30 300 julkiseen edustustilaisuuteen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Edustustehtävien määrä perustuu sanomalehdissä julkaistavaan kuningattaren viralliseen ohjelmaan sekä kuninkaallisiin erikoistuneen Tim O'Donovanin tekemään arvioon.

O'Donovan on laskenut, että esimerkiksi vuosina 1984 - 2012 kuningatar osallistui 14 429 edustustilaisuuteen. Vuosittain tilaisuuksia oli keskimäärin 498.

Tänä viikonloppuna kuningatar ei kuitenkaan edusta, vaan hän on hovin mukaan vetäytynyt juhlimaan merkkipäiväänsä Windsorin linnassa perhepiirissä. Kuningattarella on kaksi syntymäpäivää. Oikea syntymäpäivä on 21. huhtikuuta, mutta virallista syntymäpäivää juhlitaan vasta kesäkuun 15. päivä.

Kuningattaren oikeaan syntymäpäivään kuuluvat tykinlaukaukset ammutaan tänä vuonna vasta huomenna maanantaina, sillä merkkipäivä osuu sunnuntaihin. Huomenna Lontoon Hyde Parkissa ammutaan 41 laukausta,  Windsorissa tykki jyrähtää 21 kertaa ja Lontoossa sijaitsevassa Towerin linnassa 62 kertaa.

Suosittelemme sinulle