Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Mahlasesonki on nyt kiivaimmillaan

Poijaksen tilalla Karttulassa koivun mahlaa on kerätty kolmisenkymmentä vuotta. Koivun mahla sisältää runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Mahlan talteenottoa.
Kuva: YLE / Juha Vauhkonen
Heidi Törnroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Mahlankeruuaika on tällä viikolla parhaimmillaan. Mahlaa valutetaan koivuista yöpakkasten lakattua aina siihen saakka, kun koivut alkavat vihertää.

Pohjois-Savon ainoa kaupallinen mahlantuottaja on Poijaksen tila Karttulassa. Mahlaa on lypsetty tilan koivuista vuosittain noin 40 000 litraa, tänä vuonna määrä kaksinkertaistuu 80 000 litraan. Koko tuotanto menee vientiin. Poijaksen tilan mahlaa viedään tänä vuonna ainakin Espanjaan, Tanskaan ja Yhdysvaltoihin.

Tilalla on kerätty koivun mahlaa kolmisenkymmentä vuotta. Puut eivät mahlan keruusta vahingoitu. Pillin kokoinen valumareikä kasvaa nopeasti umpeen.

Poijaksen pastöroitu mahla on luomutuotetta, siihen lisätään ainoastaan hiukan sitruunahappoa.

Kaikki 80 000 litraa viedään ulkomaille. Ensimmäisen satsi matkaa Tanskaan orgaanisten tuotteiden valmistajalle, jolla on tehtaita 24:ssä eri maassa. Poijaksen tilan mahlaa viedään tänä vuonna  myös USA:han ja Espanjaan, mahdollisesti myös Italiaan.

Koivun mahlaa on käytetty luonnon lääkeaineena vuosisatoja. Se sisältää runsaan määrään erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä hedelmä- ja rypälesokeria.

Korjaus: Pohjois-Savon ainoa kaupallinen mahlantuottaja on Poijaksen tila Karttulassa, eikä Poijärven tila, kuten jutun alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki.

Suosittelemme