Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman suhtautuu torjuvasti kansalaisaloitteisiin.
Hän katsoo, että nykyisessä järjestelmässä päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen neljäksi vuodeksi. Jos rinnalle nostetaan kilpaileva järjestelmä, se saattaa alentaa äänestysaktiivisuutta vaaleissa ja johtaa siihen, että vaikuttamiskanavana käytetään mieluummin kansalaisaloitteita.
En ole vakuuttunut, että tämä oli askel oikeaan suuntaan. Kun meillä on ollut demokraattinen järjestelmä, lähtisin siitä, että päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen päättää asioista neljän vuoden aikana
Peter Östman
– En ole vakuuttunut, että tämä oli askel oikeaan suuntaan. Kun meillä on ollut demokraattinen järjestelmä, lähtisin siitä, että päättäjät saavat kansalaisilta luottamuksen päättää asioista neljän vuoden aikana. Jos rinnalle nostetaan kilpaileva järjestelmä, se saattaa loppuvaiheessa johtaa siihen, että äänestysaktiivisuus vaaleissa alenee ja vaikuttamiskanavana käytetään mieluummin kansalaisaloitteita.
Suomessa on tehty nyt kaksi kansalaisaloitetta. Toisessa vaaditaan turkistarhausta ja toisessa vaaditaan tasa-arvoista avioliittolakia. Östman vastustaa kumpaakin aloitetta.
– Veikkaan vaatimuksen tasa-arvoisesta avioliittolaista keräävän 250 000 nimeä. Suhteutettuna kansanedustajien määrään se vastaa ainoastaan kymmentä kansanedustajaa. Tämä on hyvä pitää mielessä.
Östman uskoo Pietarsaaren sairaalan säilyvän sote-uudistuksessa
Kansanedustaja Peter Östman luottaa Pietarsaaren sairaalan säilyvän sote-uudistuksessa. Hänen mielestään on kuitenkin ennenaikaista sanoa, mitä erikoisaloja sinne jää. Kuntaliitosratkaisujen takia olisi tärkeä saada sote-päätökset tuoreesta päällystakkityöryhmästä toukokuun puoliväliin mennessä.
Pedersöreläinen Östman kuuluu tähän työryhmään eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson kuuluu työryhmään puolestaan RKP:n ministeriedustajana.